AYM’den başörtüsü kararı: Öğrencinin eğitim hakkı ihlal edildi, tazminat ödenecek

Yayın tarihi: 11 Aralık 2018 Salı 9:02 am - Güncelleme: 11 Aralık 2018 Salı 9:02 am

Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağından dolayı üniversiteden ilişiği kesilen öğrencinin aldığı bursları iade etmek zorunda kalmasının, din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiği yönünde karar verdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim gören Sara Akgül, 2000-2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı.

Akgül, dördüncü sınıf öğrencisiyken Üniversitenin Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu’nun kararı ile başvurucunun kaydını yenilemediği gerekçesiyle ilişiği kesildi.

Okulda 2004’ten önce herhangi bir sorunla karşılaşmadığı halde 2004 yılından sonra üniversite kapısında, Çevik Kuvvet polisleri ve polis panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istendiğini belirten Akgül, başörtülü derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğinden eğitimine devam edemediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversiteden atıldığını belirtti.

İddialarıyla ilgili bazı belgeler sunan, daha sonra çıkarılan ve kamuoyunda ‘Af Kanunu’ olarak bilinen 5806 sayılı Kanun çerçevesinde 2009’da üniversiteye tekrar kaydını yaptıran Akgül, 2012’de mezun oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, 2012 yılının sonunda Akgül’ün aldığı burs miktarının geri ödenmesi gerektiği yönünde işlem tesis edildi. Bu karara yaptığı itirazı reddedilen Akgül, bursun geri istenmesi işlemine karşı iptal davası açtı. İdare Mahkemesi, işlemi 2013’te iptal etti.

İdarenin itirazı üzerine dosyayı görüşen Bölge İdare Mahkemesi ise 2014’te, ilk derece mahkemesinin kararını bozdu ve davayı reddetti.

20 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENMESİ KARARLAŞTIRILDI

Karar düzeltme talebi de kabul edilmeyen Akgül, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Akgül, başvuru dilekçesinde, başörtüsü yasağından dolayı okula alınmaması ve bunun sonucunda üniversiteden ilişiğinin kesilmesi nedeniyle almış olduğu bursları iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiğini ileri sürdü.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Akgül’ün, Anayasa’nın 24. maddesinde güvenceye alınan din özgürlüğü hakkı ile 42. maddesinde güvenceye alınan eğitim hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması ve başvurucuya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.