AYM’den alkol yasağı reddi

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 4:55 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 Salı 4:55 pm

Anayasa Mahkemesi, alkol satışı yasağını ihlal edenlere para cezası verilmesini içeren kanun maddesinin iptaline yönelik başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi(AYM), CHP’nin 22.00 – 06.00 saatleri arasında alkol satışını yasaklayan kanunu ihlal edenlere para cezası verilmesine dair kanun maddesinin iptal edilmesini talep eden başvurusunu karara bağladı.

AYM, CHP’nin “idari para cezasının ağırlığının bazı işyerlerinin kapanmasına, kaçak içki satışı oranlarının artmasına ve kaçak imalathanelerde üretim yapılmasına neden olabileceği belirtilerek, bu durumun mülkiyet hakkını, çalışma ve sözleşme özgürlüğünü ihlal ettiği, toplum sağlığını tehlikeye düşürdüğü” savunmasıyla yaptığı başvuruyu reddetti.

Resmi Gazete’de yer alan AYM’nin ret kararının gerekçesi şu şekilde:

“Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 2. maddesine aykırı değildir. İptal talebinin reddi gerekir”

Samsun’da skandal alkol yasağı kararı