AYM’den 1 Mayıs kararı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2019 Perşembe 12:59 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2019 Perşembe 12:59 pm

Türk Tabipler Birliği üyelerinin 2009 1 Mayıs’ında gözaltına altına alınmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi (AYM) karar verdi. Gösteri ve toplantı hakkının engellendiği hükmüne varan AYM, polisin zor kullanarak gözaltına alınmasını anayasal bir hakkın ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, TTB üyelerinin masraflarının yanı sıra 5’er bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi.

TTB’nin o dönem yöneticileri olan Ali Çerkezoğlu, Ali Küçük, Elif Kırteke, Eriş Bilaloğlu, Hüseyin Demirdizen ve Mehmet Nazmi Algan, 1 Mayıs kutlamaları sırasında Pangaltı’da, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı. 6 kişi, polis şiddeti nedeniyle yasal haklarının engellendiğini gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verince bu defa Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunuldu. Ancak o da reddedildi. Başvuruları reddedilen TTB üyeleri AYM’ye gitti.

AYM’den de, “Mevcut başvuruda tüm tutanaklar, ifadeler ve tespitler dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi şu sonuçlara ulaşmıştır: Kolluk kuvvetlerince yollarının kesilmesi (birden fazla) ve bekletilmeleri nedeniyle başvurucuların gösteri yerine ulaşmaları gecikmiştir. Kutlamaların bitişine kısa bir süre kala bölgeye ulaşabilen gruba güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle gösterilerin yapıldığı alana geçiş izni verilmemiştir. Öte yandan başvurucuların ödev ve sorumluluklarına aykırı davrandıkları ya da bu haklarını barışçıl kullanmadıkları yönünde dosyada bir tespit yoktur” kararı çıktı.

Kararda, “Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.

Ayrıca, TTB üyelerinin masraflarının yanı sıra 5’er bin lira tazminat ödenmesine karar verildi