AYM’de kritik HDP mesaisi: Süreç nasıl işleyecek?

Yayın tarihi: 31 Mart 2021 Çarşamba 10:06 am - Güncelleme: 31 Mart 2021 Çarşamba 10:17 am

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi inceleyip, davanın başlayıp başlamayacağına bugün karar verecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’ye açtığı davada kritik süreç başlıyor. Yüksek mahkeme başsavcılıktan gelen iddianame üzerindeki ilk incelemesini bugün yapacak. HDP’yi ‘terör örgütüyle eş tutan’, ‘milli politikalara muhalefet etmekle’ suçlayan 609 sayfalık iddianame henüz HDP yönetimine resmi yoldan ulaşmadı. İddianamede neler olduğunu basında yer alan haberlerden öğrenen HDP, AYM’den çıkacak her sonuca göre hukuki hazırlığını yapıyor.

AYM’nin davayla ilgili görevlendirdiği raportör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mahkemeye başvurusuyla ilgili incelemesini tamamladı ve başvuruda eksiklik tespit etti. Raportör, başvurudaki eksikliklerin giderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na süre verilmesi yönündeki görüşünü de yüksek mahkemeye bildirdi.

AYM Genel Kurulu, başvurudaki eksikliklerin tamamlanması için ya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iddianameyi iade edecek, ya da iddianameyi kabul edecek. Eğer iddianameyi kabul ederse HDP için kapatma davası resmen açılmış olacak. Sonrasında iddianame ön savunma için HDP’ye gönderilecek.

İDDİANAME NELER VAR?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamede, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” belirtilerek HDP’nin “temelli kapatılması” istenmişti.

İddianamede, HDP’nin Hazine yardımlarından tamamen yoksul bırakılması, varsa banka hesabının bloke edilmesi, Hazine yardımı ödenmişse Hazine’ye iadesine karar verilmesi istekleri de yer aldı. HDP’ye üye kayıtlarının durdurulması gerektiği de belirtilen iddianamede, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 687 kişinin beş yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olmayacaklarına da karar verilmesi yönünde görüş yer aldı. (Kaynak: DW Türkçe)

AYM raportörü HDP iddianamesinin iadesini istedi