AYM seçimlerinde Erdoğan’ın adayı kaybetti!

Yayın tarihi: 2 Şubat 2023 Perşembe 10:34 am - Güncelleme: 2 Şubat 2023 Perşembe 2:38 pm

Zühtü Arslan yeniden Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı seçildi. Arslan’ın 8 oy aldığı seçimde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği İrfan Fidan ise 5 oy alabildi.

Anayasa Mahkemesi Üyeleri’nin ve Başkan Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolması üzerine AYM’de seçime gidildi. Seçimler sonucunda AYM Başkanlığına Zühtü Arslan, yeniden seçildi.

AYM’nin 15 üyesinin oy kullandığı seçimde Arslan 8 oy alırken Erdoğan’ın adayı İrfan Fidan ancak 5 oy alabildi. Kadir Özkaya ise 2 oy aldı.

İrfan Fidan’ın adaylığı için bazı AYM üyelerine telefon edildi iddiası

Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atanan İrfan Fidan’ın adaylığı tartışmalara neden olmuştu. Adaylık için üyeleri ziyaret eden Fidan’ın adının doğrudan Cumhurbaşkanlığı’ndan işaret edildiği belirtilmişti. Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Yargıtay üyeliğine seçilmiş henüz iki ay bile olmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmıştı.
Seçimlerde, 1 başkan, 2 başkanvekili ve 12 üye olmak üzere toplam 15 AYM üyesinin salt çoğunluğunun oyunu alan aday, 4 yıllığına başkanlık görevini üstleniyor.

Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu’nca gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012’de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Yüksek Mahkeme’nin başkanlığına ise ilk kez 10 Şubat 2015’te seçilen Arslan, 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından başkanlık için yeniden aday oldu, 25 Ocak 2019’daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu aldı.
Zühtü Arslan, ikinci kez seçildiği Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine 13 Şubat 2019’da başladı.

İRFAN FİDAN’IN KAZANMASINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde MİT tırlarının durdurulması, Balyoz kumpas davası, Can Dündar-Erdem Gül davası , Gezi Parkı ve Osman Kavala gibi kritik davaları yürüten İrfan Fidan, 2021 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atandı. Fidan’ın AYM başkanı olması gözüyle kesin gözüyle bakılıyordu.

ŞENTOP ERDOĞAN’LA ÜÇ KEZ GÖRÜŞTÜ

Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolması nedeniyle yapılacak olan seçimlerde Basri Bağcı, Rıdvan Güleç ve Muhterem İnce’nin adı geçiyordu. Ancak Saray’dan bu üç isime de onay çıkmadı ve Erdoğan’ın 2021 yılında AYM üyesi olarak atadığı İrfan Fidan biranda yükselmeye başladı.  TBMM Başkanı Mustafa Şentop AYM Başkanlığı’nda Zühtü Arslan’la yola devam edilmesi için AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la üç kez görüştü. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu teklifi reddetti ve İrfan Fidan seçime girdi. Fidan’ın seçime girmesinin ardından Zühtü Arslan’da adaylığını açıkladı. Arslan yapılan seçimde 8’e karşı 5 oyla yeniden AYM’ başkanı seçildi.

İrfan Fidan’ın AYM karnesi: Önce takipsizlik sonra hak ihlali

ERDOĞAN’DAN TEBRİK

Habertürk’ün aktardığına göre ise, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AYM Başkanı olan Zühtü Arslan’ı tebrik edip başarı dilediği öğrenildi.