AYM Sansür Yasası’nın hapis getiren maddesinin iptalini inceleyecek! Tarih belli oldu

Yayın tarihi: 20 Ekim 2022 Perşembe 7:44 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2022 Cuma 3:31 am

CHP, Sansür Yasası’ndaki  hapis getiren 29. maddeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Yüksek mahkeme, ilk incelemeyi 26 Ekim’de yapacak. 

AKP ve MHP’nin oylarıyla TBMM’den geçen “dezenformasyonla mücadele düzenlemesi”nin hapis cezasını getiren 29’uncu maddesini CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. CHP, 29. maddenin ardından düzenlemenin tamamen iptal edilmesi için de AYM’ye başvuracaklarını açıkladı.

Yüksek Mahkeme, CHP’nin 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini Genel Kurul gündemine aldı.

CHP sansür yasasını AYM ‘ye taşıdı

Genel Kurul, istemlere ilişkin ilk incelemesini 26 Ekim Çarşamba yapacak. Başvuruda eksiklik tespit edilmezse daha sonra belirlenecek bir günde başvuru esastan görüşülecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yürürlüğünün durdurulması istemini ilk incelemede karara bağlayabileceği gibi esas incelemesinde de bu konuda karar verebilecek.

29. MADDE NELER GETİRİYOR?

Sansür Yasası’nın 29. Maddesi’ne göre “halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” nedeniyle gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Haklarında dava açılacak kişiler tutuklu yargılanabilecek. Hukukçular, sosyal medya kullanıcılarının haberleri paylaşması nedeniyle hapis riski ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor. 

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen’dan Sansür Yasası yorumu