AYM polis şiddetini eziyet saydı

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2021 Perşembe 9:42 am - Güncelleme: 6 Mayıs 2021 Perşembe 10:03 am

Anayasa Mahkemesi, Berkin Elvan’ın ölümü üzerine İstiklal Caddesi’nde düzenlenen protesto gösterisi sırasında Şadiye Dilan Doğan’ın polis tarafından coplanması ve ayağının üzerinden panzer geçmesini “eziyet” olarak nitelendirerek, “hak ihlali” kararı verdi. Polislerin yargılanması gerektiğini belirten Yüksek Mahkeme, Doğan’a 40 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Dava dosyasına göre, Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiği 11 Mart 2014 tarihinde akşam saatlerinde İstiklal Caddesi’nde eylem düzenlendi. Bu sırada caddede yürümekte olduğunu belirten Şadiye Dilan Doğan, başından yaralanan bir çocuk gördüğünü ve yardım etmek amacıyla o yöne doğru koşarken kolluk tarafından içinde bulunduğu gruba biber gazı ve plastik mermi ile müdahale edildiğini söyledi.

Gezi Parkı’ndaki gaz fişeği eziyet sayıldı

AYAĞINI PANZER EZDİ

ankaragazetecisi.com’dan Alican Uludağ’ın haberine göre, müdahaleden kaçan Doğan, caddedeki ekmek kulübesinin arkasında sığındı. Bu sırada birliğinden ayrılarak tek başına gelen bir polisin copla yüz ve sırt bölgesine vurduğunu belirten Doğan, kendisini koruma refleksiyle polise tekme atarak karşılık verdiğini kaydetti. Doğan, arkasını döndüğü sırada başka polisin de copla vurduğunu anlattı. Bu sırada Shortland marka araç, önce Dilan Doğan’a çarptı, ardından ayağını ezerken, bir süre ayağının üzerinde bekledi.

Hastaneye kaldırılan Doğan’ın ayağında kırıklar tespit edilirken, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık, Doğan’a copla vuran polisler ile Akrep aracının sürücüsü polis hakkında takipsizlik kararı verdi. Doğan’ın açtığı tazminat davası da reddedildi. Konu, AYM’ye taşındı.

Yüksek Mahkeme, Dilan Doğan’a yönelik polis şiddetini “eziyet” olarak nitelendirdi ve 40 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için polisler hakkında yeniden soruşturma yapılması amacıyla kararın bir örneğinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi. Reddedilen tazminat davası da yeniden görülecek.

ORANTISIZ MÜDAHALE

Mahkeme, gerekçeli kararında başvurucunun darbedilmesi olayı öncesinde bizzat şiddete başvurduğu veya kolluk güçlerine direndiğine dair tutanak veya görüntü bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca başvurucu hakkında bu gösteri nedeniyle alınmış bir cezai önlem veya hakkında soruşturma yapıldığı bilgisinin de olmadığı ifade edilen kararda, “Dolayısıyla güç kullanımının gerekliliği ve orantılılığı kolluk birimlerince ortaya konulamamıştır” denildi.

Polis H.A.nın tek başına başvurucuya doğru giderek copla vurmasının sebebinin ve başvurucuya karşı kullanılan gücün kaçınılmaz olduğunun tespit edildiğini söylemenin mümkün görünmediği vurgulanan kararda, şu değerlendirmeler yapıldı:

“Ayrıca başvurucunun kendi tutumundan dolayı fiziksel güce başvurulduğunu düşünmeye sevk edecek bir delil soruşturma veya başvuru dosyasına yansımamıştır. Dolayısıyla başvurucuya yönelik güç kullanımının kaçınılmaz hâle geldiğinin kamu makamlarınca kanıtlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda somut olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde eylemin eziyet şeklinde nitelendirilmesi mümkün görülmüştür.”