AYM iptal etti: Mahkemeler, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veremeyecek

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2023 Salı 12:23 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2023 Salı 12:23 pm

Özel Haber: Soner Bahadır

Hukukçu Celal Ülgen, AYM’nin aldığı kararla hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükmünün kaldırıldığını fakat 1 yıllık süreyle yeni bir düzenleme için süre olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi(AYM), Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması(HAGB) kurumunu düzenleyen kuralı iptal etti. AYM’nin kararı bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

Kararı Tele1.com.tr’den Soner Bahadır’a değerlendiren Hukukçu Celal Ülgen, bu kararın HAGB’nin kökten kaldırılması anlamına geldiğini belirtti.

Celal Ülgen, “Bu kez daha kökten bir iptal kararı ile karşı karşıyayız. Ancak Anayasama mahkemesi bu kez 1 yıllık bir süre içinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar geçerliğini sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

“CEZASIZLIK HALİ OLARAK GÖRMÜŞ”

Ülgen, AYM’nin HAGB’yi cezasızlık hali olarak değerlendirdiğini belirtti.

Hukukçu Ülgen, “Hükmün Açıklamasının Geri Bırakılması kararı bilindiği gibi suç işleyenlerin denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlememesi halinde ortadan kalkıyordu. Anayasa Mahkemesi bu durumu cezasızlık hali olarak görmüş ve bu durumun Anayasanın 17. Maddesindeki devletin suç faillerine fiilleri ile orantılı ceza verileceği ilkesine aykırı bulmuştur. Ayrıca bu durumun yani HAGB kararı verilmesi mağdurlar açısından da manevi bir telafi sağlanmaması açısından etkili bir giderim sağlamadığı vurgusu yapılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“ETKİLİ BİR CEZA NİTELİĞİNDE GÖRÜLMEMİŞ”

Celal Ülgen, ayrıca AYM’nin HAGB’yi etkili bir ceza niteliğinde görmeyen bir değerlendirme yaptığını ifade etti.

Ülgen konuyla ilgili olarak, “Bir gerekçe de HAGB kararı etkili bir ceza niteliğinde görülmemiş ve tam tersine kişiyi ceza tehdidi altında bırakan bir düzenleme olarak yorumlanmıştır” dedi.

“ETKİLİ İTİRAZ YOLU TANINMADIĞI”

Ülgen son olarak AYM’nin HAGB’yi etkili itiraz yolu tanınmadığı gerekçesiyle anayasaya aykırı bulduğunu belirtti.

Ülgen, “Bu konu daha önce de birkaç kez Anayasa mahkemesine taşınmış ve etkili itiraz yolu tanınmadığı gerekçesi ile anayasaya aykırı bulunmuş ve yeni düzenleme yapılmıştı” şeklinde konuştu.

Dosya faili meçhule mi kaldı? AYM Kadirova Ailesi’nin başvurusunu reddetti