AYM disiplin cezası verilen öğrenciyi haklı buldu

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2022 Cuma 12:44 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 12:44 pm

Anayasa Mahkemesi (AYM), Mersin Üniversitesi öğrencisi İlknur Uyan’ın basın açıklamasında kullandığı “kayyum rektör” ifadesi nedeniyle disiplin cezası verilmesine hak ihlali kararı verdi. Eğitim hakkının ihlali olduğuna karar veren mahkeme gerekçesinde “İfade özgürlüğünü kullanan başvurucuya verilen bir ay okuldan uzaklaştırma disiplin cezasının zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığı gibi orantılı olduğu da kabul edilmemiştir” denildi.

Ankara Tren Garı saldırısını protesto eden öğrenciler hakkında üniversitenin soruşturmasına tepki göstermek isteyen öğrenciler 30 Kasım 2017’de Mersin Gazeteciler Cemiyeti bürosunda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Rektörlüğün ve emniyet güçlerinin kaygısının üniversitenin değil biat edilen siyasal iktidarın huzurunun bozulması olduğunu da biliyoruz. Rektörlük seçimlerinde üçüncü olan ve daha sonra cumhurbaşkanı tarafından Mersin Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör… Rektörlüğün derdi, siyasal iktidarın yaratmaya çalıştığı sorgulamayan, toplum değil sermaye çıkarlarına bilgi üreten… bir gençlik kuşağının kurucu görevini üstlenmektir” ifadeleri yer aldı.

Üniversite yönetimi rektöre yönelik “şeref ve haysiyetini zedeleyici nitelikte ifadeler” kullanıldığı gerekçesiyle İlknur Uyan hakkında disiplin soruşturması başlattı. Uyan, 23 Şubat 2018’de 1 ay okuldan uzaklaştırıldı. Cezanın iptali için Mersin 2. İdare Mahkemesi’nde dava açan Uyan, davanın idare mahkemesinde reddedilmesi üzerine istinafa temyiz başvurusu yaptı. İstinaf ret kararı verince 14 Nisan 2022’de eğitim hakkı ihlalini gerekçe göstererek AYM’ye başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi oy birliğiyle eğitim hakkı ihlaline hükmetti ve 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE VERİLEN CEZA ORANTISIZ

İl derece mahkemenin kararıyla ilgili “mahkemelerin hangi sözlerin rektörün şeref ve haysiyetini zedeleyecek nitelikte olduğunu tartışmamıştır” ifadelerini kullanan AYM’nin karar gerekçesi şu şekilde:

“Sonuç olarak başvurucu, ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle okuldan uzaklaştırma disiplin cezası ile cezalandırılmış ve eğitim hakkından yararlanamamıştır. Açıktır ki derece mahkemeleri başvurucuya konu ifadelerin kullanılma nedenini, içeriğini, hangi ifadelerini kurum düzenine ne şekilde tesir ettiğini, başvurucunun almakta olduğu eğitim seviyesini ve basın açıklamasının yapıldığı mecrayı değerlendirmemiştir. Davanın koşulları ışığında ve yukarıda belirtilen nedenler birlikte değerlendirildiğinde ifade özgürlüğünü kullanan başvurucuya verilen bir ay okuldan uzaklaştırma disiplin cezasının zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığı gibi orantılı olduğu da kabul edilmemiştir. Bu kapsamda mahkemelerin ileri sürdüğü gerekçeler, başvurucunun eğitim hakkında yapılan müdahale için ilgili ve yeterli görülmemiştir.”

Anayasa Mahkemesi’nden Figen Yüksekdağ kararı