AYM CHP’nin Seçim Kanunu başvurusunu 21 Nisan’da inceleyecek

Yayın tarihi: 13 Nisan 2022 Çarşamba 11:43 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2022 Çarşamba 11:43 pm

CHP, AKP ve MHP’nin teklifi üzerine değişen Seçim Kanunu‘nun 4 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, CHP’nin başvurusuna dair ilk incelemeyi 21 Nisan’da yapacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP),  AKP ve MHP’nin teklifi üzerine TBMM’de kabul edilen 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Duvar’ın haberine göre; Anayasa Mahkemesi, CHP’nin yaptığı başvuruya dair ilk incelemesini 21 Nisan tarihinde yapacağını duyurdu. AYM, ilk incelemesinde başvuru şartlarının taşınıp taşınmadığını değerlendirecek.

Bu arada Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yapılan seçim kanunu değişikliğinin ardından yeni düzenlemeye göre seçim kurullarının oluşumuyla ilgili süreci başlattı.

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ DE KURA ÇEKİMİNDE BULUNACAK

6 Temmuz’a kadar kurulların oluşumuyla ilgili karar aldı. Karara göre kura çekiminde siyasi parti temsilcileri de bulunacak.

YSK’nin seçim kurullarıyla ilgili süreci hemen başlatması üzerine CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne ek bir dilekçe vererek kararın hızlandırılmasını talep etmesi bekleniyor.

CHP HANGİ MADDELERE İTİRAZ ETMİŞTİ?

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda; il ve ilçe seçim kurullarının oluşumu, kıdemli hakimler yerine birinci sınıf hakimler arasından kura çekimi ve üç ay içinde seçim kurullarının yeniden oluşturulmasının anayasaya aykırılık taşıdığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.

CHP’nin iptal edilmesini talep ettiği bir diğer madde ise, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan düzenlemeye ilişkin olmuştu