AYM Can Atalay’ın ikinci başvurusunu 13 Aralık’ta görüşecek

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 11:27 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 11:27 pm

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) tutuklu milletvekili Can Atalay’ın, hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığı ikinci başvuruyu 13 Aralık’ta görüşecek.

Türkiye İşçi Partisi’nin hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan milletvekili  avukatları, Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması nedeniyle Yüksek Mahkeme’ye ikinci kez başvurdu. Anayasa Mahkemesi ikinci başvuruyu 13 Aralık gündemine aldı.

Avukatların 24 Kasım’da yaptığı başvuruda; AYM’nin daha önce verdiği ihlal kararının uygulanmaması ve seçilmiş milletvekilinin serbest bırakılmayarak Meclis’te yemin etmesinin engellenmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı”, “adil yargılanma hakkı” ve “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının” ikinci kez ihlal edildiğinin tespiti ve bu ihlallerin ortadan kaldırılması talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüş, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verilmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay’a göndermiş; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı konunun 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gerektiği yönünde mütalaa vermiş, Daire ise Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına hükmedip Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Yargıtay’ın kararı uygulamamasının ardından AYM’ye ikinci ‘Can Atalay’ başvurusu

Kaynak: TELE1