AYM Başkanvekili ile görüşen Sera Kadıgil: Can Atalay kararı hemen hemen hazır

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 5:10 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 5:23 pm

Haber: Haber Merkezi

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürülmesinin gerekçeli kararın açıklanmasına ilişkin AYM Başkanvekili Basri Bağcı ile görüştü. Kadıgil, “Kararın hemen hemen hazır olduğunu en yakın zamanda da yayınlanacağı yönünde bizi temin ettiler” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararlarına rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi’nin seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin üzerinden 139 gün geçti.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, AYM Başkanvekili Basri Bağcı ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Kadıgil, “Hatay milletvekili seçilmesine rağmen hukuk aykırı bir şekilde aylardır hatta yıllardır esir tutuluyor Can Atalay. Ve Meclis’te geçtiğimiz dönemde hukuka tamamen aykırı şekilde Can Atalay hakkındaki karar okutularak milletvekilliği düşürülmüştü” dedi.

Avukatlar aracılığıyla AYM’ye başvurduklarını anımsatan Kadıgil, “Anayasa Mahkemesi dedi ki ‘Haklısınız. Benim burada bir karar vermeme bile gerek yok. Çünkü Can Atalay hala milletvekilidir ve bu yapılan işlem yok hükmündedir’ verdiği karar bu. Bu kararın tarihi 22 Şubat. 22 Şubat’ta AYM dedi ki ‘Ben bu konuda karar vermeye tenezzül bile etmiyorum’ özeti bu”  diye konuştu.

‘139 GÜNDÜR GEREKÇELİ KARARIN YAZILMASINI BEKLİYORUZ’

Kadıgil şöyle devam etti:

“Bugün itibariyle aradan tam 139 gün geçti. Bizler, hapiste esir tutulan Can Atalay, tam 139 gündür bir gerekçeli kararın yazılmasını beliyoruz. Bu kapsamda AYM’nin Başkanvekili Basri Bey ile bir görüşme yaptık. Temel talebimiz çok net 140 gün oldu gerekçeli karar yazıldı lütfen artık imzalayın ve Meclis kapanmadan önce bu kararı yetiştirin

Çok nazik bir ev sahipliği yaptılar. Teşekkür ediyoruz kendilerine. Kararın hemen hemen hazır olduğunu en yakın zamanda da yayınlanacağı yönünde bizi temin ettiler. Umut ediyoruz ki siyasi sebeplerden kaynaklı hukukçuların üzerinde daha fazla baskı olmaz. O yüzden bugün değilse yarın Can Atalay hakkındaki kararın gerekçesini beklediğimizi söylemek yanlış olmaz.”

Bülent Arınç’tan Mehmet Uçum’a ‘Can Atalay’ tepkisi: Kendini bilmez kişi…

Kaynak: HABER MERKEZİ