AYM Başkanı: Nefes alma hakkı tanımayan yaklaşımla erdemli toplum inşa edilemez

Yayın tarihi: 9 Haziran 2020 Salı 11:15 am - Güncelleme: 9 Haziran 2020 Salı 3:47 pm

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Basri Bağcı’nın yemin töreninde konuştu. Arslan, “Son iki yılda bireysel başvuruların yüzde 93’ü karşılandı” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, kabine üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katıldığı yemin töreninde konuşan Arslan, “Renginden ya da inancından dolayı insana nefes alma hakkı tanımayan yaklaşımla erdemli evrensel toplum inşa edilemez.” dedi.

‘BİREYSEL BAŞVURULARI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 93’

“Bireysel başvuruyu başarıyla uygulayan hiçbir ülkede bizde olduğu kadar başvuru yapılmamaktadır. Mahkememize 2019’da 43 bin civarında başvuru yapılmış, yaklaşık 40 bin başvuru sonuçlandırılmıştır.” diyen Aslan şu bilgileri verdi:

AYM’nin temel görevinin günümüzde adaletin ete ve kemiğe bürünmüş hallerinden biri olan temel hak ve özgürlükleri korumak olduğunu hatırlatan Arslan, mahkemenin salgın sürecinde de gerekli tedbirleri almak suretiyle uygun yöntemlerle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Bireysel başvuruyla ilgili bazı verileri paylaşan Arslan, “Bireysel başvuruyu başarıyla uygulayan hiçbir ülkede bizde olduğu kadar başvuru yapılmamaktadır. Mahkememize sadece 2019 yılında 43 bin civarında başvuru yapılmıştır. Bununla birlikte geçen yıl 40 bin kadar başvuru sonuçlandırılmıştır. Dolayısıyla yapılan başvuruları karşılama oranı son 2 yılda yüzde 93 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu performansın iyi olduğunu, ama yeterli olmadığını biliyoruz. Hedefimiz en azından yıl içerisinde gelen başvuru sayısı kadar başvuruyu karara bağlamaktır”