Soylu ile Gül arasındaki tartışmaya AYM Başkanı da katıldı

Yayın tarihi: 8 Kasım 2021 Pazartesi 3:09 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2021 Pazartesi 3:32 pm

AYM Başkanı Zühtü Arslan, hakim ve savcıların yargıyı polemik içerisine çekebilecek davranışlardan uzak durması gerektiğini ifade etti. Açıklama bakanlar Soylu ile Gül arasındaki ‘hukuk’ tartışması sonrasında geldi.

Adalet Bakanlığı’nca düzenlenen ‘Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’nda konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, yargı makamlarınca verilen kararların uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yargılama sürecinde kişinin, mahkemenin verdiği karara kadar suçlu kabul edilmeyeceğine dikkati çeken Arslan, yargılama sonucu kişinin beraat etmesiyle, beraat kararını sorgulayıcı tutumlar sergilenmesinin de masumiyet karinesinin ihlali anlamını taşıdığını ifade etti.

“YARGIYI SİYASİ POLEMİĞE ÇEKEBİLECEK TUTUM VE DAVRANIŞLARDAN KAÇINILMALI”

Yargı mensuplarının yargıyı polemik içerisine çekebilecek davranışlardan uzak durması gerektiğini ifade eden Arslan, şöyle konuştu: “Hakim ve savcılarımızın anayasal ve yasal yetkilerini aşabilecek ve yargıyı siyasi polemik içerisine çekebilecek söz, tutum ve davranışlardan kaçınması gerekir. Hepimize düşen, hüküm verirken giydiğimiz cübbelerin mehabetine, vakarına uygun şekilde davranmaktır. Aynı şekilde yasama ve yürütme mensuplarının da yargıyı etkilemeye veya itibarsızlaştırmaya yönelik söz tutum ve davranışlardan uzak durması gerekir.

“CÜBBEYLE SİYASET OLMAZ”

Cübbeyle siyaset olmaz ancak cübbesiz yargılama da olmaz. Bu gerçeği hiçbir zaman unutmamak gerekiyor zira yargı bağımsızlığı ve masumiyet karinesi ancak bu ilkeleri, anayasal esasları hayata geçirdiğimizde korunabilecek temel değerlerdir. Dolayısıyla yargı bağımsızlığının ve masumiyet karinesinin korunması devam eden yargılamalar konusunda azami hassasiyet gösterilmesine bağlıdır.”

GÜL İLE SOYLU ARASINDA ‘HUKUK’ TARTIŞMASI

AYM Başkanı’nın da katıldığı ‘Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’nun açılışında konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Muhtarlarımız diyor ki ‘Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara ‘Bu binayı ne yapacaksın.’ Muhtar ‘mahkeme kararı var yıkamayız’ diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın kim yıktı biz nereden bilelim ya!” sözlerine yanıt vermişti.

Konuşmasında ‘hukuk’ vurgusu yapan Gül, ” ‘Biz yapalım hukuk arkadan gelsin’ değil, ‘hukuk önden yürüsün, biz ona göre kendimizi ayarlayalım’ anlayışıdır hukuk devleti” demişti.

Adalet Bakanı, Soylu’yu hedef aldı