Ay’ın karanlık yüzeyinde ilginç gelişmeler yaşandı

Yayın tarihi: 9 Ekim 2019 Çarşamba 1:51 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2019 Çarşamba 1:51 pm

Sır olarak kalmaya devam eden Ay’ın karanlık yüzeyinde , ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bölgede çalışmalar yapan Çinliler farklı bir başarıya daha imza attı.

Çin’in şu anda devam eden Chang’e 4 projesi kapsamında çeşitli gelişmeler yaşandı. Öncelikli olarak Ay’ın karanlık yüzeyinde değişik bir jel keşfedildi. Bu jel canlı mikroorganizmalar için kritik bir öneme sahip. Keşiften hemen sonra Çinliler Ay yüzeyinin karanlık bölgesi olan yerde fasulye yetiştirmeyi başardı.

Yaklaşık olarak 2.6 kilogram ağırlığa sahip olan ve 1 atmosfer basıncında sabit tutulan ortamda fasulyeler yetiştirildi. Uzayda düşük bir yerçekimi ve radyasyonun yoğun miktarda bulunması fasulyelerin üretimini son derece zorlaşırdı.

Projenin lideri olan Xie Gengxin, yaptıkları işin zorluğu hakkında konuştu. Onun ifade ettiğine göre devrim niteliğindeki bu çalışmalar, ilerleyen yıllarda Ay’da yetiştirilecek bitkiler için öncü olacak. Bundan kısa bir süre önce Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da benzer bitkiler üretilmişti. Ancak ömürleri fazla olmadı.

En hızlı şarj olan telefonlar

Çin sadece bunlarla sınırlı kalacak şekilde çalışmıyor. Aynı zamanda Chang’e 6 görevi ile birlikte yeni mikroorganizmalar yaşamaya başlayabilir. Muhtemelen yakın bir zamanda, daha fazla grubu Ay’ın karanlık yüzeyinde çalışmalar yaparken bulabiliriz. Peki sizce de Çin bu konuda başarıya ulaşabilecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.