Ayhan Bora Kaplan’dan soru soran hakime: Efendim bir tanem

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2024 Salı 5:33 pm - Güncelleme: 21 Mayıs 2024 Salı 9:30 pm

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu, Ayhan Bora Kaplan‘ın davada hakime “Efendim bir tanem” dedikten sonra özür dilediğini yazdı. Duruşma yarın devam edecek.

‘Kumpas’ iddialarıyla gündemde olan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına ilişkin davada görülen duruşma 22 Mayıs’a (Yarın) ertelendi. Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20’si tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 10’uncu duruşması Sincan Cezaevi’nde yapıldı. Kaplan tarafından işkenceye uğradığını iddia eden Erkan Doğan’ın dinlendiği duruşmada, “Ü5W1G8K6L3” kod adlı gizli tanığın ifadelerini geri çektiğini açıklandı.

Doğan, duruşmadaki beyanında “Kaplan’ı şikayet ettiği süreçte polise ve yargıya inancının kalmadığını” ifade ederek, “Yeni emniyet kadrosuna yeni içişleri bakanı Ali Yerlikaya’ya güvendim ve o yüzden buradayım. Ayhan Bora Kaplan, siyasetçi olduğu için Barış Kurt’a yaranmak için bana bunları yaptı. Ben Ayhan Bora Kaplan’ı saldığı korku ve uyuşturucu ticareti nedeniyle bilirim. Hayatımı elimden alan bu kişilerden şikayetçiyim” dedi.

Doğan’ın beyanlarının ardından mahkeme başkanı ile soru yönelttiği Ayhan Bora Kaplan arasında da ilginç bir diyalog yaşandı. Diyalog tutanağa da geçti:

Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?

Ayhan Bora Kaplan: Efendim bir tanem.

Başkan: Sana niye ihtiyaç duyuyorlar?

Kaplan: Pardon efendim. Bir tanem dedim, ağzımdan kaçtı, çok özür dilerim.

Tutanaktaki ifadeyi gazeteci Gökçer Tahincioğlu X hesabından paylaştı.

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

EMNİYET AMİRLERİNİN DİNLENMESİ İSTENDİ

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Ayhan Bora Kaplan’ın avukatları, gizli tanık ifadelerinin mahkemede dinlemedikçe, ifadeler üzerinden hazırlanan araştırma dosyalarının hukuki bir boyutunun olmadıklarını savundu. Sanık avukatlar; gizli tanıklar Ü5 ve Serdar Sertçelik’in (M7) mahkemeye getirilerek, “tanık” olarak dinlenmesini; aksi durumda “soruşturmayı şüphe düşürmesi” gerekçesiyle ifadelerinin dosyadan çıkarılması talebinde bulundu. Ayrıca avukatlar, kumpas iddialarıyla tutuklanan emniyet amirlerinin mahkemede tanık olarak dinlenmesini istedi.

“GÜNDEM OLMASIN DİYE SÖYLEMİYORUM”

Avukatların ardından talepte bulunmak için söz hakkı alan sanık Muhammed Kaplan’ın “Daha önce verdiğim isimler vardı. Şu an bütün isimler gözaltında. Paraları nasıl bölüştüklerine kadar daha çok şey biliyorum ama gündem olmasın diye söylemiyorum” demesi dikkat çekti.

KAPLAN, SUÇ DUYURUSU İSTEDİ

Ayhan Bora Kaplan ise önceki duruşmada şikâyetçi olarak dinlenen Erkan Doğan hakkında “Erkan Doğan neden kağıttan okudu. Bir insan başından geleni kağıttan okur mu? Demek ki polis eline verip okumasını istedi. İfadesinde bir telefonum var derken, dün 2 telefonunun olduğunu belirtti. Çelişkilerle doluydu. Erkan Doğan’a bir tane soru sormadınız. Çelişkiyi gidermek için soru sormamamıza da izin vermediniz” dedi. Kaplan, tutuklanan emniyet amirleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Taleplerin ardından mahkeme başkanı taleplerin değerlendirilmesi için ara verdi. Verilen aranın ardından savcı talepler hakkında “esasa katkı vermeyeceği” gerekçesiyle reddedilmesine yönelik mütalaa verdi. Mahkeme başkanı savcının mütalaasını değerlendirmeden tüm taleplerin reddedilmesini kararlaştırdı.

“ZORLA DAHİL EDİLDİK”

Ara kararın ardından şikayetçilerin ifadesine geçildi. Şikayetçiler Serdar Hoşyiğit ile Altan Tozar, “sanıklardan şikayetçi olmadıklarını, davaya polisler tarafından zorla dahil edildiklerini” söyledi. İki şikâyetçi de davaya katılmak istemediklerini ifade etti. Şikâyetçilerin ardından tanık ifadelerine geçildi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmaya cezaevinden SEGBİS ile şikayetçi olarak katılan Cemalettin Karataş dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şikayetçi olmasının ardından Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin ifadesini aldığını söyleyen Karataş, anlattıklarının firari sanıklardan Erkan Yıldırım ile sanık Muhammed Kaplan’dan duyduğu olaylar olduğunu söyledi. Ayhan Bora Kaplan, Karataş’a “kendisini tanıyıp tanımadığını” sordu, Karataş “Hayır. Duyduklarım. Oturup konuşmadık” yanıtını verdi. Kaplan’ın ifadesini almaya gelen polisleri sorması üzerine dikkat çeken şu diyalog yaşandı:

“Karataş: Gökhan komiser benim yanıma geldiğinde ‘Murat Çelik’in selamı var dedi.

Kaplan: Seni yönlendirdiler mi?

Karataş: Yönlendirmediler diyemem. Yaptılar.

Mahkeme başkanı: Yani; ‘Şunu da ekleyelim mi?’ diye sordular mı?

Karataş: Evet, sordular.

Mahkeme başkanı: Anlattıklarını sana Muhammed Kaplan ile Erkan Yıldırım mı anlattı?

Karataş: Erkan söyledi, Muhammed pek bir şey demedi. Başkanım gelen polisler kurdun dişine kan değmiş gibiydiler. Hatta bana bir takım vaatlerde de bulundular.”

Konuşulanların ardından mahkeme başkanı duruşmayı yarın saat 09.00’a erteledi.

SERTÇELİK’TEN VİDEO YAYINLADI

Davaya gizli tanık olarak “M7” kod adıyla katılan ve ardından yurt dışına kaçırılan ve iddialarıyla davanın seyrini değiştiren Serdar Sertçelik önceki akşam sosyal medyadan yeni bir video yayınladı. Sertçelik videoda; davanın görüldüğü 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nın Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin müdürleri ve memurlarıyla davanın sorgulama ve kovuşturma aşamasında işbirliği yaptığını ve tutuklanan Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Şevket Demircan’ın kendisine Türkiye gelmesi halinde tutuklanmayacağının teminatını verdiğini ileri sürdü. Demircan, “Bu demek oluyor ki; Ankara Organize Şube Müdürleri ne söylüyorsa mahkeme başkanı aynı yönde hareket ediyor. Adil yargılanma ortamının olmadığını gördüğüm için Türkiye’ye gelmiyorum. Adil ve tarafsız bir yargılanma ortamı olması hâlinde ben de gelip yargılanmayı istiyorum” dedi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ