Ayhan Bilgen: Kritik anda geri çekilmeyi bilmek lazım

Yayın tarihi: 22 Ekim 2020 Perşembe 7:47 am - Güncelleme: 22 Ekim 2020 Perşembe 7:47 am

İttifaklar konusunda açıklama yapan tutuklu Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, “En kritik hamle geri çekilmeyi bilmek ve gücünüzü, vazgeçilebilir gördüklerinizi net ifade ederek göstermektir” ifadesini kullandı.

Yerine kayyum atanan ve tutuklanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen son günlerdeki eleştirilerine devam etti, ittifaklar konusunda yeni tweet’ler attı.

“En kritik hamle geri çekilmeyi bilmek ve gücünüzü, vazgeçilebilir gördüklerinizi net ifade ederek göstermektir” diye yazan Bilgen, “Genişleme ve özne olma kabiliyetini kaybettiğinizde, ne taktik bir araya gelişler fayda verir ne stratejik buluşmalar sizi sonuca götürür” ifadesini kullandı.

Satranç oyunundan örnekler de veren Bilgen’in mesajları şöyle:

“TAKTİK İLE STRATEJİK OLANI AYIRT EDEMEMEK; Siyasette genellikle bir hamleyi stratejik olarak tanımlamak işi yüceltme, değerli ve vazgeçilmez kılıyor sanılır. Taktik olarak tanımlamak ise, daha pragmatik tercihlerin parçası olarak hafife almak anlamına gelir.

Oysa strateji ile taktik ilişkisinde en önemli nokta birbiriyle çelişmemeleri, yani tutarsızlıkla birbirini boşa düşürmemeleridir. Dış politikada da, iç politikada da taktik olanla stratejik olanı birbirinden ayırt edemediğinizde farkında olmadan hedeflerinizden uzaklaşırsınız. Taktik adımlarınız stratejik planlarınızla uyumlu değilse geri adımlarınız kalıcı kayba dönüşür. Stratejide birinci hedef kendi cephenizi birleştirmek, rakiplerinizin içinde ayrışmayı derinleştirmektir.

Sonuç itibariyle siyaseti bu askeri terimlerle ele almanın riskinin farkında olmakla birlikte “siyaset oyununda” en az satranç bir hatta en az iki-üç hamle sonrasını görebilmek sonucu belirler. Kendinizi sadece taş yemeye kodladığınızda ya da taş vermemeyi marifet sanıp oyun kurmaktan imtina ettiğinizde oyunu kaybettiğinizi anlamakta bile geç kalırsınız. Ne yaptığınızın farkında iseniz taktik kayıplar bile kontrollüdür ve stratejik kazanımlara zemin oluşturur.

Ne yaptığınızın bilinci içinde tepkiler veriyorsanız, stratejik fırsatları bile kazanıma dönüştüremezsiniz. Türkiye siyasetinde taktik ve stratejik açıdan ele alınması gereken en önemli konulardan birisi ittifaklara yaklaşımdır. Bu konuda hem iktidar hem muhalefet bloku attıkları adımları ve bunların maliyetini yeniden gözden geçirmelidir.”

“ÖZNE OLMA KABİLİYETİNİ KAYBETTİĞNİZDE…”

“Genişleme ve özne olma kabiliyetini kaybettiğinizde, ne taktik bir araya gelişler fayda verir ne stratejik buluşmalar sizi sonuca götürür. Siyaset sadece konumu koruma ve oyunda gözükerek durumu idare etmeye dönüşür.

Eski oyunun çoktan bittiğini hatta yeni oyunların kurulduğunu anlamanız bile zaman alır. Siyasal süreçlerde her şeyi kontrol ettiğinizi, istediğiniz gibi yönlendirdiğinizi sandığınız dönemler dışında, en kritik hamle geri çekilmeyi bilmek ve gücünüzü, vazgeçilebilir gördüklerinizi net ifade ederek göstermektir. Tabi bu aynı zamanda vazgeçilmezlerinizi de yeniden ilan etmektir. Bu konuda en iyi örneklerden biri arkadaşları ile Medine’den Mekke’ye hac için yola çıkmışken buna fırsat verilmeyince Hudeybiye Barışı’nı yapan Peygamber’in tutumudur. En yakınları bile bunu anlayamamış ve taviz, geri adım gibi yorumlamışken, arkasından büyük fetih gelmiştir. Onun için Fetih Süresi, açılım anlamına gelen yaklaşımı tarif eder. Ele geçirmeye değil, kilitlenen, kapanan pozisyondan çıkabilecek hamleyi işaret eder.”