Ayhan Bilgen: Altılı masadaki partilerin dört tanesinin genel başkanı ile görüştüm

Yayın tarihi: 23 Haziran 2022 Perşembe 11:32 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 11:32 pm

SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen TELE1 ekranlarında Enver Aysever’in sorularını yanıtladı. Bilgen, AKP’nin Kürtlerle yeniden bir köprü kurmak için yerel bazda bir takım arayışlarının olduğunu söyledi.

Siyasetin tıkandığını düşündüğünü söyleyen Bilgen, “Toplum siyasete mesafeliyse, siyasetçiye güvenmiyorsa, siyasetçinin sorun çözemediğini düşünüyorsa her zaman yeni siyasete ihtiyaç vardır” dedi. Bilgen, Türkiye’de sahici bir değişim istediklerine değinerek, “Biz değişiyormuş gibi yapmaya, sadece rozetlerin değişmesine, yüzlerin değişmesine, maskelerin değişmesine karşıyız. Biz ekonomik politik ilişkilerin, gelir dağılımındaki çarpıklığın, özgürlükler konusunun gerçekten toplum yararına değişeceği her türlü değişimi sonuna kadar destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ALTILI MASADAKİ PARTİLERİN DÖRT TANESİNİN GENEL BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜM”

Şimdiye kadar AKP ile herhangi bir temaslarının olmadığını söyleyen Bilgen, “Ama muhalefet partileriyle temaslarımız var. Resmi bir görüşme değil ama ben cezaevinden çıktıktan sonra bugün altılı masadaki partilerin dört tanesinin genel başkanıyla birkaç kez, diğerlerinin de parti yönetiminden isimlerle görüşmeler yaptım” dedi.

“ÖNCELİKLERİMİZİ ÖNEMSEYEN HER ÇAĞRIYI KABUL EDERİZ”

Bilgen, Enver Aysever’in Kılıçdaroğlu, ‘Gelin, önce masada oturup konuşalım, sizin de buradaki varlığınız bize güç katar’ dese gelir otururuz der misiniz?” sorusuna, “Biz siyaseti tamamen birlikte sorun çözme sanatı olarak görüyoruz. Türkiye’nin siyaset alışkanlıkları değişsin diye sahaya çıktık. Gayet tabii ama bizim de bazı önceliklerimiz var. Bu öncelikleri önemseyen, bize yönelik her türlü çağrıyı kabul ederiz. Biz siyasette özellikle ekonomik politik değişimin önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz net kamucuyuz, planlamadan yanayız, gizli elin serbest piyasanın falan insanlığın sorunlarını çözebileceğini düşünmüyoruz. Kemal bey neoliberalizme karşı olduğunu söylüyor ama ortakları söyleyebilir mi, bundan çok emin değilim” cevabını verdi.

“Sayın Kılıçdaroğlu aday olarak çıkacak durumda olsa, ‘Sayın Bilgen, biz ekonomik politikada sizinle hem fikiriz. Ben açık ve net neoliberalizme karşıyım. Planlamacılık da yapacağım, en azından karma ekonomiye geçeceğim, diğer konularda da uzlaşırız’ dese cumhurbaşkanlığı adaylığını destekler misiniz?” sorusuna ise, “Gayet tabii” yanıtını verdi.

“KILIÇDAROĞLU’NUN SIRF ALEVİ DİYE ADAY YAPILMAMASINI BİR KARA LEKE OLARAK GÖRÜRÜM”

Bilgen, Kılıçdaroğlu hakkındaki ‘Alevilik’ tartışmaları ile ilgili olarak, “Türkiye eğer bir kişiyi ekonomik politik veya başka nedenlerle tercih ediyorsa, ülke sorunlarını çözeceğini düşünüyorsa sırf alevi olduğu için aday yapılmamasını Türkiye için bir kara leke olarak görürüm” değerlendirmesini yaptı.

“AKP’NİN KÜRTLERLE TEMAS İÇİN BİR TAKIM ARAYIŞLARI VAR”

SES Genel Başkanı, Enver Aysever’in; “AKP’nin Kürtlerle yeniden bir köprü kurmaya çalışacağı bilgi mi tahmin mi kanaat mi?” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:
“Bir takım arayışların olduğunu biliyorum. Daha yerelde temaslar bunlar. Kanaat önderleriyle bir nabız tutma. Daha muhafazakar Kürt sivil toplum örgütleri, yerel örgütler üzerinden bir arayış ama bu kaçınılmaz bir durum. Türkiye’de en dinamik seçmen kitlesi Kürtler. Kürtleri yok sayarak zaten siyasette bir süreç yönetemezsiniz.”

“Peki Kürtlerde böyle bir eğilim var mı? sorusuna ise, “Ben onlarda iki eğilimin olduğunu düşünüyorum. Bir, sorunlarının ertelendiğini, ötelendiğini düşünüyorlar. Daha çok kimlikle ilgili sorunlardan bahsediyorum. İnançla ilgili sorunlarla kimlikle ilgili sorunların yarıştırılmasını bu kesim istemiyor. Şunu görmemiz lazım ki Türkiye bir süredir Türk milliyetçiliğinin ana seyiri içerisinde siyaset üretiyor. Dolayısıyla burada bu kesimin başka bir siyaset arayışında ya muhalefet partileri umut verecek ya da iktidar yeniden onları kazanmak için hamleler yapacak.
yani burada ben bütün arayışın sadece iktidar partisinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Kürtler tarafında arayış var” yanıtını verdi.