Aydınlık yazarından Rusya’ya sert tepki! ‘İsrail ile Barzani ile ilişkiler tıkırında’

Yayın tarihi: 15 Eylül 2019 Pazar 4:01 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2019 Pazar 4:01 pm

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Yuva, Rusya’yı eleştirerek “Anamı alana amca derim modunda” ifadesini kullandı.

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Yuva, Rusya’yı eleştirerek “Anamı alana amca derim modunda” ifadesini kullandı.

Mehmet Yuva, “Bay Lavrov savaş henüz bitmedi” başlıklı yazısında, “Suriye’de Deniz üsleri, kara üsleri, siyasi, güvenlik ve ticari nüfuzuyla Putin Rusya’sı 1917’de kaybettiği fırsatı telafi etti. Kısa bir ziyaret için Suriye’ye gelen Putin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı diplomatik edep usulü Şam’da makamında ziyaret edeceği yere onu Hymeymim Rus askeri üssüne getirtti. Ardından bir Rus komutan büyük bir nezaketsizliğe ve skandala imza attı” ifadelerini kullandı.

“Putin ile birlikte dışarı çıkan Esad’ı Rus askerlerin durduğu çizgiyi geçip Putin ile birlikte yürümesini engelledi” diyerek şöyle devam etti:

“Eliyle burada durmasını emretti. Bu görüntüleri de Âleme Rus istihbaratı servis etti. Âleme Suriye’nin “efendisi” benim mesajını Lazkiye Hymeymim Rus askeri üssünden verdi. Elhak doğrudur; Esad’ın iktidarını koruyan en önemli unsurlardan birisi Rusya’dır. Ancak Rusya da Suriye sayesinde yüz yıllık hülyasını gerçekleştirdiğini aklından hiç çıkarmamalı.”

‘NETANYAHU-PUTİN MUHABBETİ AŞİKAR’

Mehmet Yuva, “Putin ve özel temsilcileri İsrail’in Rusya için neden önemli olduğunu ifade ediyor” diyerek yazısında dikkat çeken şu eleştirileri yöneltti:

“Netanyahu-Putin muhabbeti aşikar. İki ülke arasında ilişkiler her alanda zirve yapmış. Rusya, Suudi Arabistan’a milyarlarca dolar değerinde silah satıyor. Bağdat’la da Barzani hanedanlığıyla da işler tıkırında. İran la ilişkiler gayet iyi. Anamı alana amca derim modunda. Önemli olan Rusya’nın ulvi çıkarları. Burada bir sorun yok. Amma ve lakin, Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov her fırsatta “Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği, egemenlik” diyor. Ama ve lakin son açıklaması bu prensiplerle uyum içinde değil.

Son açıklamasında Lavrov büyük laf etmiş; ‘Suriye’de savaş bitti’ demiş. Biraz İdlib öbür tarafta Fırat’ın Doğusunda mevcut olan sorunlar dışında mesele kalmamış diyor. Bay Lavrov zaten meselenin kralı İdlib ama özellikle Fırat’ın Doğusu yani Kuzey Suriye. Suriye savaşının bütünü zaten bu mesele için çıktı. Bu mesele hal olmadan Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini, egemenliğini nasıl sağlayacaksın? Bunun için savaşmadan Suriye’deki savaşın bittiğini ilan etmek, mevcut statükoyu kabullenmektir. Bu statüko da Suriye toprağının bütünlüğünü sağlamaz aksine paramparça eder.”