Ayder Yaylası’nda doğa kıyımına başlandı!

Yayın tarihi: 31 Aralık 2019 Salı 11:59 am - Güncelleme: 31 Aralık 2019 Salı 11:59 am

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Ayder Yaylası’nda tepkilere rağmen kentsel dönüşüm için çalışmalara başlandı. Yaylada 1700 araç kapasiteli yer altı otoparkı için ihaleyi alan firma, Ayder’de inşaata başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik” çıkışı ile gündeme gelen, Rize’nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda kentsel dönüşüm projesi için ilk etap çalışması başladı. Tüm tepkilere rağmen doğla sit alanı Ayder’de 1700 araçlık otoparkın inşası için yaylada şantiye kuruldu.

AKP’li vekil övünerek anlattı: Ayder Yaylası’na otopark ve otel yapılmaya başlanacak

Araç park yeri sıkıntısının olduğunu ileri süren işletmeci Tolga Sarı, “Otoparkla ilgili yaz aylarında çok sorun yaşıyoruz. Çünkü Ayder’imizin yolu tek şeritli, yoğunluk olduğunda trafik sıkışıyor, kimse aracını park edecek bir yer bulamıyor. Bu sorunda turistlerin bölgeden erken ayrılmasına ya da bir gelen turistin trafik sorununu hatırlayarak yeniden Ayder’e gelmemesine sebep olabiliyor. Otopark ihalesi yapıldı ve çalışmalara başlandı. Katlı bir otopark olacağı söyleniyor, bu projenin tamamlanması ile Ayder’deki en büyük sorun ortadan kalkmış olacak” ifadesinde bulundu.

AYDER’DE KAMULAŞTIRMALAR BAŞLADI

Yaylaya gelen turistlerin zaman geçirdiği, yaz kış eğlencelerinin yapıldığı vatandaşlara ait olan 35 adet parselde toplam alanı 21 bin 614 metre kare alanı kapsayan arazi için malik, hissedar, veraset intikal dahil 376 hak sahibine tebligatlar ulaştırıldı. 15 günlük itiraz süresi beklenirken tebligat ulaşan birçok hak sahibi kamulaştırmaların iptal edilmesi için dava açmaya hazırlanıyor.

Ayder Yaylası

Kamulaştırma tebligatını alan Yusuf Yüksel, kararı mahkemeye taşımak için hazırlandıklarını söyleyerek, “Yerel olarak binektaş dediğimiz alan kamulaştırılıyor. Burada 1 dönüme yakın yerim, hemen yukarıda da babadan kalma evim var ve kamulaştırmak istiyorlar. Ben İzmir’de yaşıyorum, kamulaştırma tebligat ulaştı, ben bunun için buraya geldim. Aslına bakarsanız buradaki çoğunluk buraların kamulaştırılmasını istemiyor. Buralarda 500-600 senelik geçmişimiz var. Burası benim geçmişim, tarihim. Buradan çıktığım zaman bir tarihi silmiş olacaksınız, bu yüzden de bunu rakamlandırmanın manasız olduğunu düşünüyorum. Benim geçmişimin hiçbir rakamsal bedeli yok, bunun içinde iptal davasına gideceğim. Metrekaresine 1500 lira gibi rakamlar telaffuz edildi, 10 bin lira verseler bile biz büyük bir çoğunluk olarak kamulaştırma iptal davası açacağız” dedi.

Arazisi kamulaştırma kapsamında olan Yuvacan Çakır da “Buralar dedelerden kalma arazimiz, biz bu arazilerimizden geçiniyorduk, halen de biz geçinmeye çalışıyorduk. Salıncaklarımız vardı, onu kaldırdılar. Şimdi bizim arazilerimizi elimizden almak istiyorlar. Arazimize metrekaresi 1500 lira veriyorlar. Buranın kıymetini burada yaşayanlar bilir. Benim çocukluğum burada geçti. Kaç para verdikleri önemli değil, biz yargıya başvurup iptalini isteyeceğiz, arazilerimizi vermek istemiyoruz” açıklamasında bulundu.