Ay’daki tuhaf kubbeleri araştıracak

Yayın tarihi: 9 Haziran 2022 Perşembe 8:00 am - Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı 10:57 pm

NASA, Ay’daki tuhaf kubbelerin nasıl oluştuğunu anlayabilmek için Ay’a yeni araştırma araçları gönderiyor.

NASA’nın uzay sondaları ve teleskopları gerek Ay’da gerek Mars’ta yeni görüntüler yakaladıkça, bu görüntülerdeki beklenmedik detaylar da gündeme taşınıyor. Hatırlayacağınız gibi daha kısa süre önce Mars’taki uzay aracından gelen bir görselde kapı benzeri bir yapının görülmesi bu görselin uzun süre gündemde kalmasına neden olmuştu. Mars’taki bu esrarengiz kapının gizemi (her ne kadar NASA’ya göre ortada bir gizem olmasa da) bir süre daha gizli kalacak belki ama NASA başka bir gizemi çözmek için çalışmalara başlamış durumda.

Ay’daki araştırmalarını sürdüren Amerikan uzay ajansı, Ay yüzeyinde bulunan tuhaf kubbeleri araştıracağını açıkladı. Özellikle de Gruithuisen Kubbeleri olarak bilinen bölge detaylı şekilde incelenecek. Bu jeolojik tuhaflığa neyin sebep olduğu araştırılacak.

NASA, Ay

 

Uzay ajansında görevli araştırmacılar, söz konusu bu kubbelerin çakmak taşı bakımından zengin magma sızıntıları tarafından oluşturulduğunu düşünüyor. Ancak bu teorinin doğrulanması için Ay’daki kubbelerin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Bu kubbeleri asıl ilginç kılan, bu tür magmanın normalde sadece Dünya’da var olması. Teoride Ay’da bu tarz bir magmanın olmaması gerekiyor. Çünkü bu magmanın ortaya çıkması için plakaların tektonik hareketi sırasında su ve volkanik aktivite olması gerekiyor ki bunların ikisi de Ay’da yok. Bu yüzden bu kubbelerin nasıl ortaya çıktığı merak ediliyor.

NASA, SpaceX gibi ticari ortaklarının sağladığı roketleri ve uzay araçlarını kullanarak Ay’a yeni araştırma ekipmanları göndermeyi planlıyor. Bu ekipmanlar arasında Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) adı verilen araştırma aracı da yer alacak. Lunar-VISE’in mobil araçları, on günlük araştırması sırasında Gruithuisen Kubbelerinin tepesine çıkarak bu kubbelerin kimyasal yapısını analiz edecek. Böylece bu kubbelerin gizemi de çözülmüş olacak.

Elon Musk Twitter anlaşmasını iptal etmekle tehdit etti