Ayakkabıyla girilmeyen Salda Gölü’ne kara asfalt! Valinin açıklamasını yalanlayan fotoğraf

Yayın tarihi: 18 Haziran 2024 Salı 11:29 am - Güncelleme: 18 Haziran 2024 Salı 11:29 am

Burdur’da yer alan Salda Gölü’nün kıyısındaki yola asfalt dökülmesine tepkiler sürüyor. Valilik tarafından “mevcut yolun iyileştirilmesi” olarak belirtilen çalışmanın Salda Gölü’ne ait geçmiş fotoğraflarda bahsedilen yolun bulunmadığı ortaya çıktı.

“Türkiye’nin Maldivleri” olarak anılan ve ayakkabıyla dahi girilmemesi gerektiği söylenen Salda Gölü’nün kıyısında yapılan sıcak asfalt çalışmalarına ilişkin tepkiler sürüyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Dr. Erol Kesici uygulamayı eleştirirken, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi.

Yola asfalt dökmenin yanlış ve göl ekosistemine zarar vereceğini söyleyen Dr. Kesici, “Potansiyel kanserojen birçok madde içerdiği için asfalt, yağmur suyu ve diğer nedenlerle suya karışınca canlı hayatını olumsuz etkilediği, asfaltın ve dökümü sırasında asfalt dumanının yayılması ve solunmasının, çevresindeki hava, toprak, su ve canlı ortamına kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirilmektedir. Asfaltın atıklarının, bozulan parçalanan kısımlarının, araç kullanımıyla artan karbon salınımını artırdığı bilinmektedir. Suya karışması, balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi risk ve tehlike oluşturuyor” diye konuştu.

Salda Gölü kıyısındaki asfalt yol

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Burdur Valiliği, söz konusu olaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Salda Gölü ve Çevresi üst düzeyde çevre hassasiyeti gözetilerek korunmakta, bu kapsamda bölgede aykırı davranışlara kesinlikle izin verilmemektedir. Bazı sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edildiği üzere, Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması söz konusu olmayıp, yapılan çalışma yıllardır bölge insanının ulaşımını sağlayan kullanılmakta olan mevcut yolun iyileştirilmesidir. Yeşilova İlçesi’ne bağlı Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba Köyü arasında bölge halkının yoğun olarak kullanmakta olduğu Salda Gölü kıyısı boyunca uzanan mevcut yolun platformunda daraltma/genişletme yapılmaksızın, zeminin bozulduğu lokasyonlarda platform genişliği korunarak güçlendirme ve iyileştirme yapılarak “paylaşalımlı bisiklet yolu” olarak halkımızın kullanımına sunulmuştur. Bu konuda eksik bilgilerle, yanıltıcı paylaşımların yapılmamasını ve yapılan gerçekten uzak maksatlı paylaşımların da dikkate alınmamasını önemle rica ederiz.” denildi.

Valiliğin, “yeni bir yol çalışması olmadığını ve mevcut yolun iyileştirildiği” yönündeki açıklamasında belirtilen yolun Salda Gölü’ne ait eski fotoğraflarda bulunmadığı görüldü.

Salda Gölü (eski fotoğraf)

Salda Gölü (eski fotoğraf)

Kaynak: HABER MERKEZİ