Aya Yorgi ranta kurban edildi

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 7:12 pm - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 7:12 pm

İzmir’de Aya Yorgi Koyu mevkiinde bulunan sit alanı imara açıldı. Yeni plana göre daha önce tarım ve zeytinlik alanı ilan edilen yerlere 2 katlı villa yapılabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Çeşme’de Dalyan ve Sakarya mahallelerini kapsayan Aya Yorgi Mevkii’ne yönelik 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği’ni askıya çıkardı. Buna göre; 3’üncü derece sit alanında yer alan ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kapsamındaki tarım arazisi ve zeytinlik vasfındaki bu yerler imara açıldı.

TARIM ARAZİSİNE VİLLA YAPILACAK

Aya Yorgi Koyu’nun etrafını yapılaşmaya açan bu kararla, yapılaşma hakkı 0.30 olarak belirlenen alanda 2 katlı villalar yapılabilecek. Bakanlığın ilanında, inşaat sırasında tarihi eser ve tabiat varlığı çıkması durumunda faaliyetlerin durdurulması ve devletin ilgili birimlerine bilgi verilmesi istendi.

ÇEŞME PLATFORMU: AYA YORGİ KOYU’NU YOK ETMEYİN

Çeşme Platformu, Aya Yorgi bölgesini yapılaşmaya açan imar planlarıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı. Bakanlığın yeni bir çevre katliamına imza attığı söylenen açıklamada “Dünya cenneti Aya Yorgi Koyunu yok etmeyin. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine bir çevre katliamına imza attı. Çevre Bakanlığının bu plan değişikliği Çeşme’ye, Yarımada’ya, Ege’ye, Türkiye’ye yapılan en büyük ihanettir.” denildi.

Platform’un açıklaması şu şekilde: “Çeşme’nin gözde plajı ve doğa harikası dünyaca ünlü Aya Yorgi’yi imara açtı. Çeşme Dalyan, Sakarya Mahallesi ve, Aya Yorgi bölgesinde Nazım İmar Planı Değişikliği planı bakanlık tarafından onayladı. Değişiklik ile bölge imara ve betonlaşmaya açıldı. 1/5000 ölçekli planlamaya göre 2 katlı bina yapılabilecek. Burası eğimli dağlık bir alan olduğu için kod uygulaması ile buralarda yakında 4-5 katlı binalar yükselir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu değişikliği yaparken yerel yönetime, halka hiçbir şekilde danışmadı. Burada arsası olanlar veya bu plan değişikliğini önceden bilip arsa alanlar bir günde milyon dolarlarık rant yaptılar.

İmar onayı ile tarım ve zeytinlik alanların idam fermanı da açıklanmış oldu. Böylece, SİT kapsamında olan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlenen bölge “Aya Yorgi Beton Koyu” olacak. Bu bölgede sadece tarım ve zeytin değil, çok miktarda da tarihi eser var. Birçok tarihi eser henüz kayıt altına bile alınmış değil. “İnşaat kazılarda ortaya çıkacak tarihi eser ve tabiat varlığı resmi makamlara bilgi verilsin” kararı alınmış. Vahşi beton sermeyenin temel kazılarında çıkacak eserler hemen toprakla kapatılıp, üstlerine beton dökülerek gizlenecektir. Çeşme’de bunları daha önce yaşadık. Çok ünlü bir futbolcu Çeşme’deki villasının oturma odasını üstü cam döşeli Roma Hamamı üzerine inşa etti, hala tarihi eserin üzerinde oturuyor.

Bu iktidar “ Çeşme – Kanal – Talan Projesi” ile zaten 95 milyon metrekare alanı betonlaştıracak. Ama sadece burası ile yetinmiyorlar. Çeşme’nin tümü saldırı altında. Şimdi dünyaca ünlü, doğa harikası Aya Yorgi Koyu yok ediliyor.”

 

Köpeğe tekme atana ‘Bana vur bana’ diyerek tepki gösterdi