Avusturya mahkemesinden Sezgin Baran Korkmaz tutukluğuna devam kararı

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 12:30 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 7:28 pm

Avusturya mahkemesi ABD’nin talebiyle yakalanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın tutukluluğuna devam kararı verdi, duruşmada iade talebi gündem gelmedi.

ABD’nin talebi üzerine firari Avusturya’da ‘kara para aklama’ suçlamasıyla 19 Haziran 2021’de tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, bugün Wels kentinde bulunan Bölge Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Basın mensuplarının alınmadığı gizli duruşmada, Korkmaz’ın tutukluluğunun devamına karar verildi. BirGün’ün haberine göre, Türkiye’nin Korkmaz ile ilgili iade talebi ise bugünkü duruşmada gündem gelmedi. Korkmaz’ın duruşmada tahliye talebinde bulunduğu ancak hakkındaki suçlamalara ilişkin herhangi bir savunma yapmadığı öğrenildi.

Duruşma 5 Ağustos’a ertelenirken, mahkemenin bu süre içinde Türkiye’den gelen dosyayı inceleyeceği ifade edildi. ABD’den, yargılamanın yapıldığı Wels Mahkemesine Korkmaz’la ilgili suçlamaların aktarıldığı iade talebinin gönderildiği, dava dosyasının ise henüz gönderilmediği aktarıldı.

Öte yandan iade sürecinde son kararı Avusturya Adalet Bakanlığı veriyor.

NE OLMUŞTU?

ABD Adalet Bakanlığı, 21 Haziran Pazartesi günü akşam saatlerinde Korkmaz hakkında, ‘kara para aklamak ve yargıyı engellemek’ suçlamalarıyla dava açıldığını duyurmuştu. Avusturya yargısı, Korkmaz’ın, ‘ABD’ye iade talebinin görüşülmesi için’ 5 Temmuz’a kadar tutuklu kalmasını kararlaştırmıştı.

Korkmaz’ın avukatları ise hakkında Türkiye’de de kara para aklama davası görülen ve iadesi talep edilen müvekkillerinin Türkiye’de yargılanmak istediğini söylemişti. Öte yandan Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilmesi talebiyle Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı dosya, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Dosyada, Korkmaz hakkında, İstanbul 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde kara para aklamak ve dolandırıcılık suçlamasıyla ilgili iddialara ve belgelere yer verilmişti. Viyana’da 2 hafta sonra yapılacak duruşmaya kadar hem Türkiye hem de ABD’den gönderilen iade dosyaları incelenecek.

Sezgin Baran Korkmaz tutuklandı