Avustralya’dan Google ve Facebook’u zora sokacak karar!

Yayın tarihi: 17 Eylül 2020 Perşembe 5:58 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe 5:58 pm

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims, Facebook ve Google’ın kendi platformlarında kullandıkları içerik için Avustralyalı medya kuruluşlarına ödeme yapmasını zorunlu kılan bir taslak üzerinde çalışıyor.

Avustralya’da hükümetle dünya devi dijital platformlar arasında sert tartışmalara neden olan ‘haber kaynağına ödeme yapma zorunluluğu’ yasa tasarısının hazırlayıcısı, taslakta bazı değişiklikler yapılacağını söyledi.

Facebook, daha önce yaptığı açıklamada, haber içeriği için ödeme yapmak yerine Avustralya’da bu özelliği tamamen bloke edebileceği uyarısında bulunmuştu.

Google ise taslağın daha kötü bir şekilde sonuçlanma ihtimalinin bulunduğunu ve Google Arama ile Youtube’un ücretsiz hizmetlerini riske atabileceğini belirtmişti. Ayrıca kullanıcı verilerinin büyük haber kurumları ile paylaşılabileceğini kaydetti.

Tasarının mimarı Sims, taslağı ABD’li sosyal medya platformlarıyla tartışmaya devam ettiğini açıkladı. Tasarı oylanmak üzere ekim ayının sonunda parlamentoya getirilebilir.

Bir düşünce kuruluşunun sanal programında konuşan Sims, burada yaptığı açıklamada, “Şirketlerin endişeli oldukları sorunları ele alacağız ve bazı değişiklikler yapacağız. Ancak yasa büyük oranda aynı kalacak.” dedi.

Sims, endişeler arasında Haber Medyası Pazarlık Yasası adı verilen haber kurumlarının “algoritmalarını bir şekilde kontrol edebileceği” korkusu olduğunu söyledi.

Ayrıca Sims, “Medya kuruluşlarının Google ve Facebook’un algoritmalarına müdahale etmemesi için onlarla iletişime geçeceğiz ve bunu netleştireceğiz” dedi. Daha önce İspanya ve Fransa da benzer uygulamaları devreye sokmak istemiş ancak başaramamıştı.