Avukattan Arap kıyafetiyle ‘Etek’ protestosu

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2019 Perşembe 2:47 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2019 Perşembe 2:47 pm

Bir avukat, İstanbul’daki mahkemede hakimin ‘Mini etek’ olayını protesto için, Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Arap kıyafeti ile katıldı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından açığa alınan İstanbul 2. İş Mahkemesi Hakimi Mehmet Yoylu, dün bir avukata etek boyunun kısa olduğunu söyleyerek fotoğrafının çekilmesini istedi. Hakim Yayla bu etek olayını da tutanaklara geçirdi. Ancak büyük bir tepki topladı. Avukatların salondaki protestoları sonrası hakkınrda soruştuma açıldı ve ardından dün görevden alındı.

‘Etek Boyu Rezaleti’ Hakim avukatın etek boyunu kısa buldu, fotoğrafını baroya göndermek istedi! Avukatlar mahkeme önünde protesto etti

Bugün de bir avukat, kılık kıyafete karışan ve davayı görmeyen hakim Mehmet Yoylu’yu protesto için, Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Arap kıyafeti ile katıldı.

HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“İstanbul (Anadolu) Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen Müfettiş ön raporu HSK ya ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplanan HSK 2. Dairesince değerlendirilmiş, ilgili hakimin tüm davranışları,önceki disiplin işlemine konu eylemleri nazara alınıp bulunduğu hal üzerine göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77. maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir. Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyulur”

Oya Ersoy, hakimin etek boyu müdahalesini meclis gündemine taşıdı

SABIKALI ÇIKTI

Hakim Yoylu’nun sabıkasının da kabarık olduğu ortaya çıktı. Yoylu’nun 2012 yılında tartıştığı bir avukatı yumrukladığı ifade edildi. Bu olay nedeniyle dönemin HSYK tarafından başlatılan soruşturma sonucunda kınama cezasına çarptırıldı. Verilen kovuşturma izni uyarınca da yargılanarak, “darp” ve “hakaret” suçlarından toplam 3 bin 740 TL para cezasına çarptırıldı. Ancak bu kararın hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Hakim Yoylu’nun 2009’da Sakarya hakimi olarak görev yaptığı sırada ise lojman etrafında bulunan bazı kişileri uzaklaştırmak için silahla iki el ateş ettiği belirtildi. Bu olay nedeniyle de hakkında hem adli hem de idari soruşturma başlatıldı. HSK idari soruşturma sonucunda Hakim Yoylu’nun ağır disiplin yaptırımı olan yer değiştirme cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Adli soruşturma kapsamında ise hakkında “korku panik yaratacak şekilde silahla ateş etmek” suçundan beraatine karar verildi.

ADALET BAKANI GÜL: AVUKATIN KILIK KIYAFETLE MEŞGUL OLMASI KABUL EDİLEMEZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de konuyla ilgili açıklama yaptı. Gül, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bir kadın avukatın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı “tatsız, talihsiz ve hukuksuz” olayla ilgili olarak HSK’nin soruşturma başlattığını hatırlattı.

En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisi olduğunu bildiren Gül, şunları kaydetti:

“Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez. Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık, kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz.”