Avukatlardan stajyer avukatlar için ‘Adalet Nöbeti’

Yayın tarihi: 16 Haziran 2022 Perşembe 5:24 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2022 Perşembe 5:24 pm

Avukatlar İstanbul Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti’ne bu hafta da devam etti. 114’üncü Adalet Nöbeti’nin bu haftaki konusu stajyer avukatlar oldu.

Avukatlar, İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ni bu hafta Gezi’nin yanı sıra “stajyer avukatların sesi” olmak için tuttu. İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Başkanı Kerem Donat, “Saptamak gerekiyor ki tüm bu sorunların kaynağı bu siyasi anlayış ve bu siyasi iktidardır. Buna isyan ediyoruz. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Stajyer avukat Sıla Çamur da “Son yıllarda avukatlık mesleğinin dönüşümüyle beraber ağır koşullarda çalışan ve emek sömürüsüne maruz kalan stajyer avukatlar adeta modern köle haline geldiler” diye konuştu.

“SİZLER BU HALKA HAKARET ETTİKÇE GEZİ DİRENİŞÇİLERİNİN SAYISI ARTACAK”

Adalet Nöbeti’nde söz alan Avukat Salim Şen, yaklaşık 4,5 yıldır tutuklu olan Osman Kavala ve aldıkları cezaların ardından 52 gündür cezaevinde bulunan Gezi Davası mahkumlarına selam söyleyerek başladığı konuşmasında, “Onların nezdinde yargılanmaya çalışılan Gezi, meşru demokratik direnişin zalime karşı durmanın, zulme boyun eğmemenin ve her koşulda eşitlikçi, çoğulcu, özgürlükçü, barış içinde kardeşçe yaşanacak bir ülke hayalinin ete kemiğe büründüğü bir gerçekliktir. Sizler bu halka, bu insanlara, bu millete sövdükçe, sizler bu insanlara hakaret ettikçe Gezi direnişçilerinin sayıları artacak, hak, hukuk, hukuk ve adalet kavgası yapanlar çığ gibi büyüyecektir” dedi.

“STAJYERİN EĞİTİM VE AVUKATLIĞA HAZIRLANMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR”

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sinan Naipoğlu ise stajyer avukatların sorunlarını değinerek, şunları söyledi:

“Özellikle stajın ilk 6 ayında, mahkeme stajının yapıldığı dönemde Adalet Bakanlığı, Adalet Komisyonu bünyesinde görevini icra eden stajyer avukatların hiçbir ücret almıyor iken hâkim savcı stajyerlerinin 7 bin lira ücretle çalışıyor olmaları bu anlamda sorunlu bir durumdur. Bakın 3 tane büyük adliyede 2 bin tane stajyerden bahsediyoruz. Çağlayan, Bakırköy ve Anadolu Adliyesi’nde. Ve bu 2 bin stajyer için ne mahkeme salonunda ne kalemde ne de hâkimin odasında ayrılmış bir tane sandalye bile bulunmuyor.

Stajyerin eğitim ve avukatlığa hazırlanma hakkı ihlal ediliyor. Konuyu sadece ekonomik bir alana hapsetmek doğru değil. Esas olarak stajyer avukatın yetişmesi için gereken ortamın sağlanması gerekiyor. Bu vesileyle bu hafta başında hayatını kaybeden stajyer avukat arkadaşımız Tugay Çelikten Yıldız’ı da burada analım. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine de sabırlar dileyelim.”

Avukatlar Gezi tutukları için adalet nöbetinde