Avukat seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yayın tarihi: 11 Aralık 2023 Pazartesi 4:37 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2023 Pazartesi 4:37 pm

(İLANDIR)

Açılmış olan dava sayılarına bakıldığında pek çok insanın çeşitli sebeplerle hukuka başvurduğu söylenebilir. Bu anlamda Ankara ve İstanbul gibi İzmir hukuk bürosu da sıkça ihtiyaç duyulan kuruluşlar arasında yer alır. Bunun sebebi ise nüfus yoğunluğuna bağlı olarak uyuşmazlıkların fazla olması şeklinde ifade edilebilir.

Mahkeme süreçlerinin yalnızca bir suçun yargılanması için olmadığını unutmamak gerekir. İnsanlar veya kurumlar arasındaki farklı kalemlerdeki uyuşmazlıkların hukuki çözümleri mahkemede gerçekleşir. Bu doğrultuda sıkça davalara konu olan uyuşmazlıklar:

*Kiracı ile kiraya veren arasında

*Çalışan ile işyerleri arasında

*Eşler arasında (boşanma, velayet vb.)

*Kişiler arasında (hakaret, borçlanma, alım-satım vb.)

*Akrabalar arasında (miras, paylı mülkiyet vb.)

*Kişiler ile kurumlar arasında

görülür. Bu gibi durumlardan dolayı yargı yoluna başvuracaklar için de İzmir avukat ihtiyacı ortaya çıkar. Böylelikle kişi ve kurumlar kendilerini hukuki zeminde en iyi şekilde ifade etme imkanı bulurlar.

Hukuki süreçlerde herkesin bir avukata ihtiyacı olsa da avukat seçerken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunun sebebi ise avukatların belli tür davalarda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış olmasından ileri gelir. Mesleki olarak her avukat her davayı görebilse de bir alana hakim olabilmek görülecek davalarda taraflara önemli avantaj sağlayabilir. Bu kapsamda aşağıdaki hususlar ön plana çıkar:

*Avukatın görülecek dava türündeki deneyimi

*Aldığı davaları sonuçlandırma süresi

*Başarıyla tamamladığı dava oranı

*Avukatın hizmet verdiği bölge, il veya ilçe

*Danışmanlık ve vekalet ücretleri

Burada belirtilen her husus ayrı bir öneme sahiptir. Kısaca söz etmek neyin neden önemli olduğunu anlamaya yardımcı olabilir. Avukatın deneyiminden ayrıca bahsetmeye gerek bulunmayabilir. Her avukat, deneyim sahibi olduğu ve uzmanlaştığı dava türlerinde daha başarılı sonuçlar elde edebilir. En azından bu ihtimal çok daha yüksektir. Dolayısıyla çalışmak istenilen hukuk bürosu avukatlarının hangi alanda uzmanlaştığını bilmek yararlı olacaktır.

Avukatların dava sonuçlandırma süresi ve başarı oranı, seçim yaparken önemli etkenlerin başında gelir. Sonuç itibariyle bir dava açılıyorsa her iki taraf da davayı kazanmak ister. Hatta bunu mümkün olan en kısa sürede ister. Bu sebeple avukatla veya hukuk bürosuyla yapılan ilk görüşmede geçmişteki davaları hakkında bilgi almak taraflar açısından önem arz eder.

Her ne kadar hem dünya hem de ülkemiz globalleşse de bazı hizmetlerin yerinde verilmesi önemlidir. Avukatın duruşmalara bizzat katılması ve süreci yakinen takip etmesi davanın seyri açısından önem arz eden konulardır. Bu sebeple de avukatın, davanın görüleceği bölgede hizmet vermesi gerekir. Bundan dolayı da İzmir avukat önerisi alırken ilçeye de önem vermek yararlı olabilecektir.

AVUKAT SEÇİMİNİN ÖNEMİ

Her davayla ilgilenen farklı türde mahkemeler olduğu gibi avukatların da farklı türde davalarda uzmanlaşması söz konusudur. Bu nedenle de avukat önerisi alırken davanın türünü mutlaka konuşmak gerekir. Bir kiracı davasıyla miras davasında farklı avukatların davayı kazanması oldukça olasıdır. Benzer şekilde, bir avukatın çok çeşitli davalarda başarılı olması mümkün olsa da sık görülen bir durum değildir.

Avukatların keskin bir dava veya mahkeme türü ayrımları yoktur. Her avukat, yeterli bilgi birikimi ve deneyime sahip olduktan sonra her davaya bakabilecek yetkinliğe sahiptir. Bununla birlikte genellikle avukatlar bazı dava türlerine odaklanarak bu alanlarda gelişmeyi tercih ederler. Bu anlamda aşağıdaki mahkeme türlerinde farklı avukatların desteğine ihtiyaç duyulur:

*Hukuk mahkemeleri

*İdare mahkemeleri

*Ceza mahkemeleri

*Aile mahkemeleri

*Ticari mahkemeler

*Temyiz mahkemeleri

İkamet edilen il veya ilçede bulunmayan mahkemeler için farklı bir il veya ilçeye başvuru gerekebilir. Bu durumda avukat seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında hizmet bölgesi ön plana çıkar. Böyle bir durumda avukatın ikamet edilen yere değil mahkemeye yakın olmasına dikkat edilmesi gerektiği söylenebilir.

Birbirinden oldukça farklı sebeplerle gerçek ve tüzel kişiler ile kurumların hukuki uyuşmazlıkları olabilir. Bunların çözümü ise yine hukuksal zeminde gerçekleşmelidir. Tam olarak bu noktada ise hukuk bürosu ihtiyacı gelişir. Bilindiği gibi hukuk bürolarında birden fazla avukat hizmet verir. Örneğin İzmir’de gerçekleşen boşanma davaları için İzmir boşanma avukatı aracılığıyla hizmet almanız gerekmektedir. Dolayısıyla aynı büroda farklı türde davalara bakılabilmesi mümkün hale gelir. Ayrıca büro tipi hizmet veren hukukçular, kurumsal bir kimliğe bürünürler. Buna bağlı olarak da deneyim ve güven gibi başlıklar ön plana çıkar.

Kaynak: TELE1