Avrupa’nın ilk siyahi başbakanı istifa etti

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2024 Salı 3:43 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2024 Salı 3:43 pm

Galler Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething görevinden istifa etti. Avrupa’nın ilk siyahi başbakanı Gething, göreve martta başlamıştı

Galler Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething, hakkında verilen güvensizlik oyu, partisinde yükselen istifa çağrıları ve seçim kampanyasında verilen tartışmalı 200 bin sterlinlik bağış nedeniyle artan baskılar sonucu martta seçildiği görevinden istifa etti.

Gething, yaptığı yazılı açıklamada, 4 bakanın kendisini istifaya çağırarak görevlerinden ayrılmasını istemesi sonucu başbakanlığı bırakacağını açıkladı.

Gething, görevini yürütmenin imkansız hale geldiğini belirterek, “Bakan olarak geçirdiğim 11 yılda hiçbir zaman kişisel çıkarım doğrultusunda karar vermedim. Bakanlık sorumluluklarımı kötüye kullanmadım veya suistimal etmedim.” ifadelerini kullandı.

Mart ayında göreve gelen Gething, X hesabından yaptığı paylaşımda ise “Başbakanlıktan istifa etme sürecini başlatmak gibi zorlu bir karar aldım” değerlendirmesini yaptı.
Gething, yeni lider seçimini partiyle görüşerek takvimi belirleyeceklerini de dile getirdi.

ALDIĞI BAĞIŞ TEPKİLERİ ÜZERİNE ÇEKMİŞTİ

Gething, Mart ayında göreve gelmesinin ardından Galler İşçi Partisi liderliği için yürüttüğü kampanyada aldığı 200 bin sterlinlik bağış nedeniyle tepkilerin odağı olmuştu.

Daha önce çevreye iki kere zarar verdiği gerekçesiyle ceza kesilen bir şirketten aldığı bağışın kurallara aykırı olmadığını dile getiren Gething, parti içi yazışmaların sızmasıyla ilgili konuda ise bir bakanı mecliste suçlamış, bakan Hannah Blythyn iddiaları reddetmişti.

Gething’in aldığı bağış, Plaid Cymru partisiyle iktidardaki Galler İşçi Partisi arasındaki bağı da koparmış, Plaid Cymru lideri Rhun ap Iorwerth, Gething hakkında güvensizlik oyu çağrısı yapmıştı.
Galler Parlamentosu Senedd’de haziranda güvensizlik oyu alan Gething, istifa etmeyi reddetmişti. Bu sabah Galler kabinesindeki Mick Antoniw, Julie James, Lesley Griffiths ve Jeremy Miles, Gething’i istifaya davet ederek görevlerinden çekildiğini duyurmuştu.

Avrupa’da bir ilk! Galler’in yeni başbakanı belli oldu

Kaynak: AA