Avrupa’dan zirve sonrası Türkiye açıklaması

Yayın tarihi: 11 Aralık 2020 Cuma 3:38 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2020 Cuma 3:39 pm

Brüksel’de gerçekleşen AB Zirvesi’nin ardından liderler Türkiye gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, “Türkiye’ye silah ihracatının NATO bağlamında mutlaka görüşülmesi gerektiğini” belirtti.

Türkiye ile daha fazla pozitif ilişki geliştirmeyi umduklarını vurgulayan Merkel ayrıca, “Bir sonraki zirveye kadar AB Yüksek Temsilcisi’nden Türkiye ile işbirliğimiz hakkında rapor hazırlamasını istediklerini vurguladı. Hazırlanacak raporda Libya ve Dağlık Karabağ konularınında yer alacak” dedi.

AB: Türkiye’ye Doğu Akdeniz’le ilgili yaptırım listesi genişletilecek

Angela Merkel, ‘burada konuştuklarımız ışığında, bir yandan stratejik bağımlılıklar tarafından işaretlenen Türkiye ile ilişkilerin daha fazla konuşulacağını bir yanda da gerginliklerin yaşanılan gerginliklerin ele alınılacağını’ belirtti.

MACRON: “AB, TÜRKİYE İLE DİYALOĞA AÇIK OLMALI”

 

AB’nin Türkiye’ye karşı aldığı yeni yaptırım kararlarıyla, Türkiye’nin istikrarsızlaştırıcı eylemlerini AB’nin uzun süre kabul etmediğini gösterdiğini belirtti. Macron konuşmasının devamında, “Avrupa Birliği Türkiye ile diyalog kapısını açık tutuyor” ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Michel ise Türkiye ile işbirliğinin altını çizerek, “Göçle mücadele için Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmaya hazır olduklarını” söyledi.

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmayınca, Yunan basını küplere bindi