Avrupa’dan Erdoğan’a yanıt: Tümden uygunsuz tehditleri

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 2:51 pm - Güncelleme: 11 Ekim 2019 Cuma 2:53 pm

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, dün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndan konuşmuş ve “Barış Pınarı Harekatı”na karşı çıkan Avrupa Birliği’ni eleştirmişti.

Erdoğan dün Avrupa Birliği’ne şöyle demişti:

“Ülkemizde 3,6 milyon Suriyeli sığınmacı var. Ey AB kendinize gelin. Bizim operasyonumuzu bir işgal hareketi diye nitelendirmeye çalışırsanız işimiz kolay. Kapıları açarız 3,6 milyon mülteciyi sizlere göndeririz. Kalkmışlar para hesabı yapıyorlar. İkinci taksit olan 3 milyar euro’yu göndermeyeceklermiş. Siz verdiğiniz sözü şu ana kadar yerine getirdiniz mi? 40 milyar doları biz harcadık. O kadar daha harcar yolumuza devam ederiz ama kapıları da açarız.”

Yunanistan’ı ziyaretinin ardından bugün Kıbrıs Rum Kesimi’ne giden ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades tarafından kabul edilen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından şu mesajı verdi:

“Türkiye, eylemlerinin bir başka insani felakete yol açması ihtimalinin temel endişemiz olduğunu anlamalı. Sığınmacıların silah haline getirilmesini ve bize karşı şantaj yapmak için kullanılmasını da hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü tehditleri tümüyle uygunsuzdu.”

Tusk ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin izniyle Kıbrıs açıklarında yaptığı sondaj faaliyetlerine tepki göstererek, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki yeni yasadışı sondaj faaliyetleri karşısında hep birlikte (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) Kıbrıs’ın arkasında” dedi.