Avrupa’daki orman yangınları en yoğun seviyesinde

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2022 Cuma 11:39 pm - Güncelleme: 12 Ağustos 2022 Cuma 11:44 pm

Güneyden gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle bu yaz, tarihinin en yüksek sıcaklıklarını yaşayan Avrupa’da çıkan orman yangınlarının en yoğun seviyeye çıktığı, yayılan karbon miktarının en yüksek miktara ulaştığı tespit edildi.

Avrupa Birliğinin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi, özellikle Fransa, İspanya ve Portekiz üzerinde yoğun karbon salımı kaydetti. Özellikle son günlerde Fransa’nın güneybatısında çıkan yangın nedeniyle yayılan dumanların yoğunluğu dikkati çekildi.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisinin (CAMS) raporuna göre, Küresel Yangın Asimilasyon Sistemi verilerinde kayıtların tutulduğu 2003’ten beri en yüksek karbon salımı seviyesi Fransa’da haziran-ağustos döneminde yangınların devam ettiği bölgede kaydedildi. Rapora göre, ağustostaki sıcak hava dalgasında güneybatı Fransa’da yangınlarda 7 bin hektarlık orman kül oldu.

CAMS baş bilim insanı Mark Parrington, Fransa’nın yanı sıra İber Yarımadası’nda da sıcak hava koşullarının artırdığı yangınların rekor seviyede emisyona yol açtığını bildirdi.

Parrington, “Güney Avrupa’da geniş alanlar için öngörülen aşırı yangın tehlikesi seviyesi, herhangi bir yangının büyüklüğü ve yoğunluğunun çok yüksek artış gösterebileceğine işaret ediyor. Emisyon tahminlerimizde ve hava kalitesinde de bunu gözlemliyoruz.” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin önemli su kaynaklarından biri kurumak üzere