Avrupa’da uçuşlardaki maske zorunluluğu kalkıyor

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 5:22 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 5:22 pm

Avrupa Birliği’nin havacılık ve sağlık kurumları, 16 Mayıs’tan itibaren uçaklarda ve havalimanlarında maske kullanımının kaldırılabileceği yönünde tavsiyede bulundu.

AB Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ile Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), uçak seyahatlerinde sağlıkla ilgili güvenlik tedbirlerinde güncelleme yaptı. İki kurumun ortak açıklamasında, havalimanlarında ve uçakların içinde tıbbi maske zorunluluğuna yönelik uygulamanın kaldırılması tavsiye edildi. EASA Direktörü Patrick Ky, “Avrupa genelinde ulusal makamların toplu ulaşım hakkında uyguladığı gerekliliklerdeki değişime uygun olarak, gelecek haftadan itibaren uçak seyahatlerinde yüz maskeleri zorunlu olmayabilecek.” ifadesini kullandı.

Kapalı alanlarda maske zorunluluğu kaldırıldı

Maskeyle ilgili kurallar hava yolu şirketlerinin uygulamasına göre de değişiklik gösterebilecek. Örneğin toplu taşımada maske zorunluluğu bulunan bir yere yapılacak uçuşlarda hava yolu şirketi maske takılmasını talep edebilecek.

Bağışıklık sistemi zayıf veya kronik bazı hastalıkları bulunan yolcuların da maske takması gerekecek. Havalimanlarında da yolcuların sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyması istenecek.

ABD’de hava yolu ve toplu taşımada maske zorunluluğuna federal mahkeme engeli