Avrupa’da Turgut Öker için adalet nöbetleri devam ediyor

Yayın tarihi: 16 Haziran 2020 Salı 1:05 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2020 Salı 1:05 pm

Avrupa‘ da yaşayan Alevi Örgütleri eski Başkanları Turgut Öker‘ in yurt dışına çıkış  yasağının kalkması için Adalet nöbetlerine devam ediyorlar.

Mehmet Tanlı

AABF-NRW Bölge Temscilciliği öncülüğünde düzenlenen Adalet nöbetinde AABK Onursal Genel Başkanı Turgut Öker‘in Yurt Dışına çıkış yasağı  ve Hukuksuz Yargilanması protesto edildi. Turgut Öker’ e Adalet için Sokağa çıkma ve Adalet nöbeti çağrısına başta Almanya’ daki Cemevlerinin başkanları, yöneticileri  ve üyeleri olmak üzere  AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır ile Siyasilerden   Eyalet Milletvekili Berivan Aymaz ( Birlik 90/ Yeşiller) , Federal eski Milletvekili Dr.Lale Akgün (SPD) ,  Jörg Detjen ( Sol Parti) destek verdiler. Sunuculuğunu  Çiler Fırtına’ nın yaptığı Adalet  nöbeti eyleminde  NRW Bölgesi Alevi Kültür Merkezleri adına konuşan Bölge Başkanı Soner Solmaz ‘’ Büyükbir  Adaletsizlik var. Bir Santim dahi geri adim atmayacagiz, bir cümle bile eksik söylemeyeceğiz, bugüne kadar oldugu gibi haksızlık karşısında yine dik durmaya devam edeceğiz.  Aşk ola’’ dedi . Soner Solmaz’ ın dışında Köln’ de şu isimler konuştu: AABF adına  Ufuk Çakır, Türkçe Bildiriyi yöneticilerden Mesut Kabakçı,  Almancasını ise Vedat Bican okudular

Aleviler ve ilerici dostlarının geniş biçimde katıldığı Adalet nöbetleri sadece  Almanya‘ nın Köln şehrinde değil Almanya ve  Avrupa ülkelerinin farklı diğer şehirlerindede yapıldı.  Kölndeki alana telefonla bağlanan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK )  Onursal Başkanı Turgut Öker Adalet nöbetlerini düzenleyenlere ve katılanlara dayanışmaları nedeniyle  teşekkür etti.

‘ONURLU BİR YAŞAM İSTİYORUZ’

Kendisiyle telefonda konuşup  konuyla ilgili düşüncelerini aldığımız Turgut Öker ” Hayretler içinde değilim. Hiç şaşırmıyorum bana yapılanlara. Ben , Selahattin Demirtaş, HDP li Siyasier, Osman Kalkavan özel olarak seçiliyoruz. Bizler belirli kesimlerin sembol isimleri, kanaat önderleriyiz. Meydanlarda, toplantılarda ne söylediysem arkasındayım. Yurtdışından kaç kez gelip duruşmalara katıldım. Bir yere gitmiyorum ama Yurtdışı yasağımın kaldırılmasını istiyorum.  Ülkemi seviyorum ama onurlu biçimde yaşamak, Alevi toplumunun haklı taleplerinin yerine getirilmesini istiyorum. Adalet nöbetleri sisteme , zulüm edenlere karşı itirazı olanların, ezilenlerin yan yana gelebileceği  kalıcı bir birlik platformu olabilir. Bana destek verenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘BU, ANTİ DEMOKRATİK SİYASİ BİR KARARDIR’

Köln‘ de Ana Garın arkasında ve ünlü Köln Katedralinin hemen önündeki eyleme  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Avrupa Alevi Kadınlar Birliği (AAKB ) ve Avrupa Alevi Gençler Birliği (AAGB) üyesi Aleviler ve dostları büyük destek verdiler.  Alevi Kültür Merkezi ve NRW Bölge yöneticilerininde hazır bulunduğu adalet nöbetindeki tüm  konuşmacılar 18 Haziran’da üçüncü kez hakim karşısına çıkacak olan  Turgut Öker‘ in suçsuz olduğunu . antidemokratik ve siyasi kararlar olduğu içinde bir an evvel yurt dışı yasağının kaldırılması ve tüm davaların düşmesini talep ederek hukuk mücadelesinde asla yalnız olmadığını vurguladılar.

Turgut Öker için, Almanya‘ nın dışında , Fransa, İsviçre, Avusturya, Danimarka ve İngiltere‘ nin  23 farklı kentinde Cumartesi günü Alevi Kurumlarının organizesinde ”Adalet Nöbeti” tutuldu.

Almanya ve Avrupa‘ daki  Alevi toplumunda çok sevilen Turgut Öker’in Maraşta Alevi katliamının yıldönümünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ve Almanya‘ da bir muhbirin şikayetiyle örgüt üyeliği iddiasıyla yargılandığı dava 18 Haziran’da İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi’nde yapılacak duruşmada görülecek.