Avrupa, Tahıl Koridoru’nda Rusya’ya yaptırımları aşma formülü arıyor

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 5:16 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 5:16 pm

AB, devamlılığı konusunda tartışmaların yaşandığı Tahıl Koridoru anlaşmasının devamı için, küresel finans ağına yeniden katılabilmesi maksadıyla Rus Tarım Bankası’na bağlı yeni bir kurum kurmayı planlıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun ardından Avrupa Birliği’nin(AB) Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devamlılığı konusunda tartışmalara neden oluyor.

Financial Times’ın haberine göre Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov da Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devamlığı hakkında açıklamalarda bulundu. Dimitry Peskov, Rus tarafının anlaşmaya yönelik sorumluluklarını yerine getirdiğini fakat mevcut durumla anlaşmanın sürdürülmesine yönelik umudu olmadığını söyledi.

Peskov, “ Mevcut durumda anlaşmanın Rus tarafını ilgilendiren bölümünün uygulanması ile ilgili bildireceğimiz bir şey yok. Anlaşmaların bu kısmının mevcut durumda hâlâ yerine getirilmediğini ifade ediyoruz. Anlaşmanın son gününe henüz zaman var fakat çok fazla umut yok” ifadelerini kullandı.

AB’DEN YENİ FORMÜL ARAYIŞLARI

İngiliz gazetesi, AB’nin Rus Tarım Bankası’na anlaşma kapsamında imtiyaz vermeyi değerlendirdiği ve Rus Tarım Bankası’na bağlı yeni bir kurum kurarak yaptırımları Anlaşma’nın dışına çıkarmayı planladığını belirtti.

Rusya’dan Tahıl Koridoru uyarısı