Avrupa sele teslim: Almanya’da 106, Belçika’da 12 can kaybı

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2021 Cuma 11:15 am - Güncelleme: 16 Temmuz 2021 Cuma 9:37 pm

Almanya’da aşırı yağışlar sonucu yaşanan sel ve su baskınlarında ölü sayısı 1o6’ya yükseldi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ülkede yaşanan en büyük yıkımda kayıp sayısı da 1300’ün üzerinde. Belçika’da meydana gelen sel felaketinde de şu ana kadar 12 kişi hayatını kaybetti. 

Almanya’da çarşamba gününden bu yana ülkenin batısındaki Kuzey Ren Vestfalya ile Rheinland Pfalz Eyaletleri’nde etkisini sürdüren aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı giderek artıyor. Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre, kayıplar Rheinland Pfalz ve Kuzey Vestfalya Eyaletleri’nde yoğunlaşırken, Rheinland Pfalz Eyaleti’nin Ahrweiler bölge yönetimi 1300 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Bölgede telefonların çalışmadığı ve ulaşılamayan insan sayısında bir netlik sağlamanın şu an için mümkün olmadığı aktarıldı. Almanya’nın Bonn kenti yakınlarındaki Rheinbach kasabasının bir kısmı, bir barajın yıkılma tehlikesi nedeniyle tahliye edildi. Tahliye için ordudan yardım istenilirken, kasaba sakinleri akraba ve tanıdıkların yanına ya da belediye binasına yerleştirildi.

Ülkenin en büyük elektrik dağıtım şebekesi şirketi Westnetz, sel nedeniyle bugün itibarıyla 114 bin haneye elektrik verilemediğini açıkladı.

“Tüm personelimiz elektiriğin yeniden verilebilmesi için var gücüyle çalışıyor” diyen Westnetz sözcüsü, bazı bölgelere ise yollarda oluşan hasar nedeniyle çalışanların ulaşamadığını söyledi.

YAĞIŞLAR BELÇİKA’DA DA ETKİLİ OLDU

Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’nın bazı bölümlerinde de etkili olan yağışlar nedeniyle Liege ve Namur kentlerinde kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maas Mechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde ise sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Hollanda’nın Maas Nehri en yüksek su seviyesine ulaştı. Ölçümlere göre nehirden saniyede 3.1 milyon litreden fazla su akıyor. Bu nedenle Maastricht kentindeki iki mahallede yaşayan yaklaşık 10 bin kişiye, olası baskın nedeniyle evlerini boşaltma çağrısı yapıldı.

Almanya’da sel felaketi: Ölü sayısı 80’i aştı, onlarca kişi kayıp

Almanya’da yaşayan Türk vatandaş Murat Akar, sel felaketini “İlk defa böyle bir şey yaşıyoruz. 4 gündür hiç durmaksızın yağan yağış sonucunda böyle bir şey oldu. İş yerleri sular altında kalanlar evlerini boşaltanlar var” ifadeleriyle dile getirdi. Elektrik kesintisinden dolayı jeneratörlerin dahi yetersiz kaldığını söyleyen Akar, seraların da sular altında kaldığını aktardı.