Avrupa medyası: Son 8 ayda 30 binden fazla Türk iltica etti

Yayın tarihi: 8 Ekim 2022 Cumartesi 1:36 pm - Güncelleme: 8 Ekim 2022 Cumartesi 1:37 pm

Türkiye’den AB’ye son 8 ayda iltica eden kişi sayısı 30 binin üzerine çıktı. İsviçre basını konuyla ilgili, “Türkler siyasi baskı ve kötü ekonomiden kaçıp AB’ye iltica ediyor” yorumunu yaptı.

Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasında Türk vatandaşlarına vize verme, geç verme ya da sürüncemede bırakma gibi konularda devam eden tartışmalar ile ilgili olarak İsviçre medyası dikkat çeken bir yorum yaptı.

İsviçre merkezli medya kurumu SRF, “Siyasi baskı ve ekonomik sorunlardan kaçan Türkler, giderek daha artan sayıda Avrupa’dan iltica talep ediyor” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili Alman basınında da benzer yönde yorumlar yer aldı.

Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika ya da diğer AB üyeleri bu nedenle Türklere Schengen vizesi vermeden önce detaylıca incelemeler yaparken AB yetkilileri, özellikle son iki yılda Türkiye’den AB’ye siyasi sığınma yapan kişi sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtiyor.

RAKAMLARDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, resmi verilerde 2021 yılında sadece Almanya’ya 7873 Türk iltica talebinde bulundu. 2022 yılının ilk 8 ayında ise başvuru sayısı ise 10.060’a yükseldi… Diğer Avrupa ülkeleri ile bu sayının 30 bini aştığı tahmin ediliyor.

Geçen yılları şimdiden aşan bu rakama, Türkiye’den çalışma izni ile ya da aile birleşimi ile gelenlerin dahil olmadığı da açıklandı. Türkler, Almanya’ya iltica sıralamasında 4’lüğe yükseldi. Birinci sırayı Suriyeliler, ikinciliği Afganlar, üçüncülüğü ise Iraklılar almış durumda. Türkiye’den sonra en çok başvuru İran, Somali, Eritre ve Moldova vatandaşlarından geliyor.

ALMANYA: YARISINA VERİYORUZ

Alman Göç ve Yabancılar Dairesi, iltica amaçlı gelen Türklerin yaklaşık yarısının ilk başvuruyla bu hakkı elde ettiğini belirtiyor. Hakkı alamayanlar ise ya dava açıyor ya da Almanya’da kaçak kalıyor.

Birçok Türk vatandaşının, Türkiye’den vize başvurularının reddinin temelinde gerçekçe bu yatıyor ama bir çoğu “başka sebeplerle” reddediliyor.

AB’li yetkililer, halen bunu kamuoyuna “corona yüzünden gecikmeler var” şeklinde açıklamaya çalışsa da, işin özünde “Türklerin Avrupa’ya yoğun şekilde akın edeceğinden” kaynaklanan korku var.

Vize alıp geldikten sonra iltica isteyenlerin sayısı bir şekilde biliniyor ama Almanya’da kaçak olarak bulunan Türk sayısını kimse bilemiyor.

KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANIYOR

Bu korkunun olumsuz yönleri de oluyor. Türkiye’de işi- gücü iyi olan, ekonomik sıkıntısı olmayan ya da siyasi nedenlerle sorun yaşamayanlar, Almanya’ya iş görüşmesi, fuar için gitmek isteyen iş insanları da vize alamıyor.

Yurt dışındaki okullardan kabul alan öğrencilere vize sürecinde zorluk çıkarıldığı da konuşuluyor.

RUS VATANDAŞLIĞI ALAN TÜRKLER ALMANYA’YA GİDİYOR

Türkiye’den kaçak yollarla ya da başka şekilde Almanya’ya gelen Suriyeli ve Afganlar sığınma alırken, iş güç sahibi olan ve daha önce defalarca gelip gitmiş olan Türklerin de bu kervana katıldığı öne sürüldü.

Son aylarda Almanya’ya, Rusya’dan da çok sayıda insan gitmeye başladı. Hem Türk vatandaşı hem de Rusya vatandaşı olanlar, özellikle Putin’in seferberlik kararından sonra soluğu Almanya’da almaya başladı.

Kendilerine ya da çocuklarına, “seferberlik için askerlik celbi” gelen bu Türkler şimdi, Rus vatandaşlığından kurtulup Alman vatandaşlığı alma süreciyle uğraşıyor.

Bakanlık alarma geçti! Erasmus ile yurt dışına çıkan öğrenciler iltica ediyor