Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım süreci 2 Şubat’ta başlıyor

Yayın tarihi: 17 Ocak 2022 Pazartesi 5:37 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2022 Pazartesi 5:37 pm

İş insanı ve sivil toplumcu Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tutukluluk halinin devamına karar verildi. Kararla birlikte gözler Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne çevrildi. Komite, Kavala hakkında 2 Şubat’a kadar sürpriz bir tahliye kararı verilmemesi durumunda, AİHM’e başvuracak. AİHM’in, Türkiye için sürecin başlatılması kararı vermesi durumunda, olası yaptırımlar masaya yatırılacak.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Gezi direnişi davasının tek tutuklu sanığı olarak yargılanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle yaptırım sürecini işletecek.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; Türkiye’den gelecek raporu görüşecek olan Bakanlar Komitesi, 2 Şubat’a kadar sürpriz bir tahliye kararı verilmemesi durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak. AİHM’nin, Türkiye için sürecin başlatılması kararı vermesi durumunda, olası yaptırımlar masaya yatırılacak.

Kavala, AİHM’nin “siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğu” yönündeki kararına rağmen hakkında aynı suçlamalarla farklı davalar açılarak cezaevinde tutuldu. Son olarak torba davaya dönüşen Gezi davasında, “casusluk” suçlamasıyla yargılanan Kavala için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yi defalarca uyardı.

Gezi Davası’nda Osman Kavala’ya yine tahliye çıkmadı