Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Osman Kavala için süre, Demirtaş için uyarı

Yayın tarihi: 8 Haziran 2023 Perşembe 4:15 pm - Güncelleme: 8 Haziran 2023 Perşembe 6:59 pm

Avrupa Konseyi, Osman Kavala’nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç dahil bütün seçenekleri gözden geçireceklerini açıkladı. Konsey Selahattin Demirtaş için de uyardı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan Delegeler Komitesi, 5-7 Haziran, AİHM kararlarına üye ülkelerin uymasını denetlemek adına yaptığı toplantılarla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Daha önce iş Osman Kavala ile ilgili “ihlal süreci” başlatan ve AİHM’den aldığı yeni ihlal sürecinin devamıyla ilgili mütalaanın ardından iş insanın serbest bırakılması için Türkiye’ye uyarılarını yineleyen Bakanlar Komitesi’nin son kararında, Ankara’ya yönelik ihtarın dozunun sertleştiği görüldü.

Avrupa Konseyi Sekreteryası’na Kavala kararına uyulmaması konusunda Türkiye’ye karşı alınacak önlemlerle ilgili seçenekler konusunda 12 Temmuz’daki toplantıya kadar hazırlık yapma talimatı verildiği belirtilen açıklamada, iş insanın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde bu önerilerin masaya yatırılacağı aktarıldı.

Konuyla ilgili euronews’e bilgi veren Avrupa Konseyi’nden isminin açıklanması istemeyen bir yetkili, son kararının dil olarak daha öncekilerden daha sert olup, sekreteryanın tekliflerine göre üyelikten atılma da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin Ankara için artık gündeme gelebileceğine işaret etti.

AİHM’den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için hak ihlali kararı!

 

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ ÇAĞRISI

Konsey Selahattin Demirtaş içinse Kavala’da olduğu gibi ihraç süreci başlatabileceği uyarısında bulundu. Demirtaş ve Figen Yüksekdağ durumuna değinilen Komite’nin karar metninde, “Delegeler, başvuranın suç işlediğine dair makul şüpheyi destekleyecek delil olmaksızın gözaltına alındığını ve tutuklanmasıyla çoğulcu siyasi atmosferi daraltmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi gizli bir amaç güdüldüğüne” yer verildi. Metinde, yargılama tamamlanana kadar tutuklamaya alternatif tedbirler uygulanması ve başvuru sahibinin derhal serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

Karar metninde, Demirtaş ve Yüksekdağ dosyasının da eylül ayında yapılacak oturumda yeniden ele alınmasına karar verdi.

Osman Kavala: Gezi sonrasında Soros, Erdoğan’ın danışmanlarıyla görüştü

KAVALA’NIN YARGI SÜRECİ

Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanan sanıkların yargılandığı davada Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti. Kavala, bugün (8 Haziran 2023) itibariyle 2046 gündür hapiste.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’nin Kavala’yı Strazburg mahkemesinin hak ihlali kararına rağmen tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı. Komite yaptırım prosedürünün ikinci aşaması olarak 2 Şubat’ta konuyu AİHM Büyük Dairesi’nin değerlendirmesine sunma kararı almıştı. Mahkeme, dosyayı resmi olarak 21 Şubat’ta aldığını duyurmuştu.

Erdoğan, bu kararın ardından “Artık AİHM’lik bir iş kalmadı” ifadelerini kullanmıştı.

AİHM, 18 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan Kavala hakkında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını 11 Temmuz’da açıklamıştı.

Mahkeme kararda, Türkiye’nin Sözleşme’nin 46’ncı maddesinin 1’nci fırkasını ihlal ettiğine ve hükümetin Kavala’ya 7 bin 500 avro ödemesine karar vermişti.