Avrupa Konseyi’nden Demirtaş ve Kavala açıklaması

Yayın tarihi: 12 Mart 2021 Cuma 3:25 pm - Güncelleme: 12 Mart 2021 Cuma 6:26 pm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Kavala’yı daimi gündemine alan Avrupa Konseyi, dosyaları Haziran 2021 oturumunda incelemeye devam edecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Strasbourg’da AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarını ele aldı. AİHM kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Komite, 9-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği oturumda aldığı kararları bugün internet sitesinde paylaştı.

Komite, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Bakanlar Komitesi, Kavala ve Demirtaş dosyalarını Haziran 2021’de incelemeye devam edecek. Komite, Kavala’yı daimi gündemine alırken, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına dikkat çekerek, konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na mektup yazılacağını açıkladı.

AVUKAT MOLU’DAN AÇIKLAMA 

Toplantıyla ilgili sosyal medya hesabından bilgi veren Demirtaş’ın avukatı Benan Molu, şunları yazdı: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, İHAM Büyük Dairesi’nin Selahattin Demirtaş’la ilgili kararı doğrultusunda ikinci tutukluluğun ilk tutukluluğun devamı olduğunu belirterek Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bakanlar Komitesi, Osman Kavala için de derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısını tekrarladı. Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk başvurularını öncelikle incelemesiyle ilgili de bilgi istendi. Bağlayıcı olan İHAM kararlarına rağmen siyasi sebeplerle özgürlüklerinden alıkonulmaya devam edilmeleri ve durumun aciliyeti nedeniyle Bakanlar Komitesi, Kavala ve Demirtaş dosyalarını Haziran 2021 oturumunda incelemeye devam edecek.”

AİHM KARARINA UYULMAZSA NE OLUR?

Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarını yerine getirmeyen devletlere karşı yaptırım uygulama gücüne sahip. Komite, AİHS’nin 46’ncı maddesi temelinde, Avrupa Konseyi’ne üye 47 devletin en az 3’te 2’sinin onay vermesi halinde, AİHM kararına uymamakta direnen bir devleti yeniden AİHM’ye şikayet edebiliyor. Daha çok siyasi bir baskı anlamına gelen bu yetki daha önce sadece bir kez, Ilgar Mammadov kararına uymamakta direnen Azerbaycan’a karşı 2017 yılında kullanılmıştı. Bu başvuru sonrası Bakü yönetimi kararı yerine getirmiş ve rejim muhalifi Mammadov’u serbest bırakmıştı.

AİHM, 4 yılı aşkındır cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 3 yılı aşkındır cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında, ayrı ayrı davalarda ‘ihlal’ kararı vermiş ve tahliye edilmeleri gerektiğini belirtmişti. Ancak AİHM kararları Türkiye tarafından uygulanmadı.

Karara uyulmaması durumunda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden bulunan Türk milletvekillerinin oy hakkı, temsiliyetleri askıya alınabilir. Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınabilir, eğer uymama durumu sürerse Konsey üyeliğinden çıkarılabilir.,

AİHM kararını verdi: Derhal serbest bırakın! Demirtaş’tan iki sayfalık açıklama

Kavala’dan kritik toplantı öncesi Avrupa Konseyi’ne mektup