Yılmaz Büyükerşen, 25 yıl Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanlığı yaptı. Çorak bir Anadolu kasabası olan Eskişehir’i, Avrupa şehrine dönüştürdü. Son yerel seçimde görevi Ayşe Ünlüce’ye devretti. Eskişehir şimdi ise vahşi madencilikle doğasını ve kazanımlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Sözcü'de yer alan habere göre, şehrin yüzde 71’ine maden arama ruhsatı verildi. Dört mevsim narenciye ve sebze yetiştirilen Mihalgazi, Alpagut- Atalan-Tepebaşı bölgesinde 470 metre derinlikte siyanürle altın ve gümüş aranacak.

BEKLEYEN TEHLİKEYİ ANLATTI

“Biz madenciliğe değil, doğa, orman, verimli topraklar, temiz hava, su ve sağlığımızı yok edecek vahşi madenciliğe karşıyız” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kenti bekleyen tehlikeyi anlattı: 

Mihalgazi-Sarıcakaya dediğimiz bölgedeki proje sahasında verimli tarım arazisi, 28 endemik bitki, 128 kuş türü var. Şimdi Cengiz Holding ve Koza Altın bu topraklara göz dikti, Eskişehirli de korumak için direniyor.

Sarıcakaya’daki altın madeni projesi için ‘ÇED gerekli değil’ kararı verildi. Dava açtık. Proje, bölgenin geçim kaynağı tarımı bitirir. Zeytincilik, ipek böcekçiliği, hayvancılık, arıcılık yok olur. Temiz hava yerini toza bırakır. Su kaynakları kurur. Sakarya Vadisi yok olur.

Alpagut-Atalan’daki siyanürlü maden projesi için yaklaşık 2 bin 500 futbol sahası kadar ruhsat alanı var. Faaliyet alanı 720 futbol sahası. 15 yıl olarak planlanan projede yılda 12 milyon ton kazı yapılıp toprak çıkarılacak. İliç’te olduğu gibi patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın liç yöntemi kullanılacak.

GİZLİ PAZARLIKLAR

Kadına Şiddet ile Mücadele yürüyüşünde kadınlara şiddet! Yanardağ: Hani müsaade etmeyecektiniz? Kadına Şiddet ile Mücadele yürüyüşünde kadınlara şiddet! Yanardağ: Hani müsaade etmeyecektiniz?

Beylikova’da keşfedildiği söylenen nadir toprak elementleri cevheri; havacılık, savunma ve uzay sanayii ile biyomedikal gibi alanlarda kullanılıyor. Çin’in buna ilgisi var ve iktidar kapalı kapılar ardında ilişkiler yürütüyor.

Eskişehir’in yüzde 71’i madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırıldı. Koza Altın’a ait Sivrihisar’da altın madeni var. Buranın doğası, havası yaşanamaz, toprağı işlenemez hale geldi. İnsanlar kanser hastalığı ile mücadele veriyor.

Kaynak: Sözcü