Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Sedef Kabaş başvurusu

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 7:20 pm - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 7:22 pm

İfade Özgürlüğü Derneği ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklu bulunan gazeteci Sedef Kabaş‘ın ‘derhal tahliyesi’ için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Siber Hukuk Uzmanı Yaman Akdeniz, İfade Özgürlüğü Derneği Hukuk Ekibi tutuklu gazeteci Sedef Kabaş adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Akdeniz konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, başvuruda Kabaş’ın derhal tahliyesinin sağlanarak Sözleşmenin ağır ihlaline son verilmesi talep edildiğini yazdı.

Akdeniz, “Sedef Kabaş’ın AİHM başvurusunda, keyfi olarak tutuklandığı, bunun tüm muhalif gazetecilere verilmiş bir mesaj olma niteliği ile caydırıcı nitelik taşıdığı ve tutuklama ve yargılamanın Sözleşme’nin koruduğu ortak değerlere saldırı niteliği taşıdığı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

AİHM başvurusuna ilişkin İfade Özgürlüğü Derneği ise şu bilgileri verdi:

“Sedef Kabaş adına İfade Özgürlüğü Derneği Hukuk Ekibi tarafından hazırlanan Anayasa Mahkemesi başvurusunda, Kabaş’ın tedbir yoluyla derhal tahliye edilmesi ve başvurunun öncelikli olarak pilot dava usulüne göre incelenmesi talep edildi. Başvuruda Sedef Kabaş’ın tutuklanma kararı ile

• Anayasa’nın 19. Maddesinin 2. ve 3. fıkrası
• AİHS’in 5/1 ile 5/1-c Maddelerinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının
• Anayasanın 26 & 28. Maddeleri ile AİHS’nin 10. Maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün
• Anayasanın 19, 26 & 28. Maddeleri ile bağlantılı olarak 14. Maddesinin ihlal edildiğinin tespit edilmesi talep edildi.”

Sedef Kabaş “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” gerekçesiyle tutuklandı

NE OLMUŞTU?

Sedef Kabaş, Demokrasi Arenası programında “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” ifadelerini kullanmış ve 22 Ocak’ta ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

RTÜK de o sözleri gerekçe göstererek, TELE1 hakkında inceleme başlatmış ve iki ayrı para cezası kesmiş, Demokrasi Arenası programını 5 haftalığını durdurma kararı almıştı.

Kabaş hakkında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla hazırlanan iddianame kabul edilmiş ve toplam 12 yıl 10 aya kadar hapsi istenmişti.

Sedef Kabaş’tan TELE1’e mektup

Mahkemeden Sedef Kabaş için tutukluluğa devam kararı