Avrupa İlaç Ajansı’ndan Moderna aşısına onay çıkmadı

Yayın tarihi: 5 Ocak 2021 Salı 10:48 am - Güncelleme: 5 Ocak 2021 Salı 11:05 am

Avrupa İlaç Ajansı’ndan Moderna tarafından üretilen koronavirüs aşısına onay çıkmadı. Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu Başkanı Ton de Boer, Moderna’nın aşı konusunda hala cevaplanması gereken çok fazla sorunun olduğunu söyledi.

AB üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), dün Moderna aşısının onay talebini görüşmek üzere toplandı. Uzun süren toplantı sonrası açıklama yapan Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu Başkanı Ton de Boer, Moderna aşısı konusunda beklenen onayın çıkmadığını duyurdu.

“HALA BİRÇOK SORU İŞARETİ VAR”

BBC Türkçe’nin haberine göre, De Boer “Aksini umuyorduk ama bu tür şeyler de olabiliyor. Bu gecikme, olağandışı değil, aşı onayına ilişkin dikkatli bir sürecin yürütüldüğünün göstergesi” dedi.

De Boer, “Moderna aşısı hakkında hala birçok soru işareti bulunuyor ve bu sorulara yeterince yanıt verilmeden aşının Avrupa’da piyasaya sürülmesi mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

De Boer, Moderna aşısı ile ilgili hangi engellerin bulunduğu ile ilgili sorulara ise yanıt verdi.

YARIN YİNE GÜNDEME GELECEK

EMA, ABD’li ilaç şirketinden gelecek bilgiler doğrultusunda, Covid-19’a karşı geliştirilen aşının Avrupa’da kullanımına yönelik onay başvurusunu Çarşamba günü yeniden ele alacak.

Avrupa İlaç Ajansı, 21 Aralık’ta Pfizer ile Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in başında bulunduğu BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına onay vermişti.