Avrupa İlaç Ajansı, Moderna’nın aşısını onaylamadı!

Yayın tarihi: 5 Ocak 2021 Salı 12:56 am - Güncelleme: 5 Ocak 2021 Salı 12:56 am

Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin toplanan Avrupa İlaç Ajansı’ndan aşıya onay çıkmadı. Moderna’nın aşının kullanımına yönelik başvurusu çarşamba günü yeniden ele alınacak.

Geçtiğimiz hafta Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına onay veren Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Moderna tarafından üretilen aşıya ilişkin toplandı. Ancak toplantıda anlaşma sağlanamadı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu (MEB) Başkanı Ton de Boer, Moderna tarafından geliştirilen aşı konusunda, hala yanıtlanması gereken çok fazla soru olduğunu söyledi.

BAŞVURU ÇARŞAMBA GÜNÜ TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

EMA, ABD’li ilaç şirketinden gelecek bilgiler doğrultusunda, koronavirüse karşı geliştirilen aşının Avrupa’da kullanımına yönelik onay başvurusunu çarşamba günü yeniden ele alacak.

AB üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), Pazartesi günü Moderna aşısının onay talebini görüşmek üzere toplandı. Daha önce, CHMP’nin 6 Ocak Çarşamba günü toplanacağı duyurulmuştu. Ancak üretici firmanın, istenen belgeleri geçen Perşembe günü Amsterdam’daki EMA merkezine ulaştırması üzerine toplantı öne çekildi.

Akşam saatlerine kadar devam eden toplantı sonrası açıklama yapan Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu Başkanı de Boer, Moderna aşısı konusunda beklenen onayın çıkmadığını söyledi.

“GECİKME, OLAĞAN DIŞI DEĞİL”

Hollandalı yetkili, “Aksini umuyorduk ama bu tür şeyler de olabiliyor. Bu gecikme, olağan dışı değil, aşı onayına ilişkin dikkatli bir sürecin yürütüldüğünün göstergesi” dedi. De Boer’a göre, Moderna aşısı hakkında hala birçok soru işareti bulunuyor ve bu sorulara yeterince yanıt verilmeden aşının Avrupa’da piyasaya sürülmesi mümkün olmayacak.

Hollandalı yetkili, Moderna aşısı ile ilgili hangi engellerin bulunduğuna ilişkin sorulara cevap vermedi. De Boer, CHMP’nin Çarşamba günü yapılacak toplantısında, konunun yeniden ele alınacağını bildirdi.

Öte yandan Moderna aşısı, onaylanması durumunda AB tarafından satın alınan en pahalı aşı olacak. Pfizer-BioNTech aşısına doz başına 12 euro ödeyen Avrupa, Moderna aşısını doz başına 18 eurodan satın alacak.