Avrupa Birliği’nden Türkiye’deki Suriyelilere destek açıklaması: 6 milyar Euro’dan sadece 2,35 milyar Euro…

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2019 Cuma 2:14 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2019 Cuma 2:14 pm

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyelileri desteklemek için taahhüt ettiği 6 milyar Euro’luk desteğin sadece 2,35 milyar Euro’luk kısmını aktardığını açıkladı.

 

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyelilerin desteklenmesine yönelik mali yardım programına (FRIT) ilişkin açıklama yayınladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı açıklamada, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için kurulan fona sağlık, sosyoekonomik destek ve belediye altyapısı gibi alanlara harcanmak üzere 1,41 milyar Euro’luk kaynağın tahsis edildiği bildirildi.

Türkiye’deki sığınmacıları desteklemek için 2016 yılında kurulan toplam 6 milyar Euro’luk fona şimdiye kadar 5,6 milyar Euro tahsis edildiğine dikkat çekilen açıklamada, fon kapsamında 3,5 milyar Euro’luk sözleşme imzalandığı ve projelere 2,35 milyar Euro’luk ödeme gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, fon kapsamında 80’in üzerinde projenin gerçekleştirildiği kaydedildi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nde, Türkiye’deki Suriyeliler için 3 milyar Euro’luk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart’taki zirvede ise 3 milyar Euro’luk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Fonların, Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, AB’nin Türkiye’deki Suriyelilere yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmamakla itham ediyor.