Avrupa Birliği’nden kapkara bir rapor: Türkiye, AB’den uzaklaşıyor

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 2:41 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 5:07 pm

Avrupa Birliği Genişleme Raporu açıklandı. Raporda Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşmaya devam ettiği ve yeni fasıl açılmayacağı belirtildi.

Avrupa Birliği Genişleme Raporu açıklandı. Raporda, Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durma noktasında olduğu ve bu nedenle yeni bir fasıl açılmayacağı, açılan fasılların da kapatılmayacağı belirtildi.

2018’de AB Konseyi’nin oybirliğiyle verdiği karara atıfta bulunulan raporda, yeni fasıl açılmamasına ilişkin sebeplerin halen değişmediği vurgulandı ve ‘Türkiye, AB’den uzaklaşmaya devam ediyor’ denildi.

Raporda Türkiye’nin yargı sisteminde ciddi gerileme olduğu ve AB tavsiyelerinin kabul edilmediği ifade edildi. Yargıçlar üzerinde siyasi baskı olduğu belirtilen raporda, bu durumun yargı bağımsızlığına zarar verdiği savunuldu. AB Genişleme Raporu’nda ayrıca, Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve diğer haklar konusunda ciddi bir gerileme içerisinde olduğunun altı çizildi.

Raporda öne çıkan konulardan biri de ekonomiydi. Türkiye ekonomisinin ciddi bir şekilde gerilemeye devam ettiği, ‘piyasaların işleyişini negatif etkileyen’ siyasi kararlar alındığının belirtildiği raporda, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki ekonomik kurumların bağımsızlığına ilişkin kaygılarının derinleştiği ifade edildi.

31 Mart Yerel Seçimleri’ne de değinilen raporda Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan dört belediyede, belediye başkanlıklarını kazananların, adaylıkları onaylanmalarına rağmen başkanlıklarının onaylanmamasına ve İstanbul’da büyükşehir belediye seçimlerinin yenilenmesine de değinildi. İki olayın Türkiye’deki seçim sürecinin siyasi baskılardan bağımsız olmadığı yönündeki kaygıları artırdığı belirtildi.