Avrupa basınında gündem, “kaçak Türk akını”

Yayın tarihi: 2 Eylül 2023 Cumartesi 10:53 am - Güncelleme: 2 Eylül 2023 Cumartesi 10:53 am

Türkler Avrupa’ya kaçak olarak gitmeye devam ediyor. 2021’de 7 bin Türk iltica isterken, 2022’de sayı 24 bin oldu. Bu yıl sadece ilk 5 ayda sayı 15 bini aştı. Çekya-Almanya sınırında bir günde 40 Türk yakalandı.

Sözcü’de yer alan habere göre; ürklerin kaçak olarak gitmeyi tercih ettiği Avusturya’da önlemler artırılsa da fakat geçişler durdurulamazken Çekya’da rotalara eklendi. Hafta sonunda Çekya-Avusturya-Bavyera üçgenindeki Waidhaus/Rozvadov sınır kapasında 93 kişi yakalandı. Bunların 40’ı Türk. 19’unun ise Güneydoğu’dan bir örgüt bağlantısı ile getirildiği belirlendi.

TÜRK KAÇAKÇI GETİRDİ

Bir minibüse 29 Suriyeli kaçağı doldurup getiren bir Türk kaçakçı da gözaltına alındı. Kaçan kişilerin hemen hemen tamamının belgelerini yok ettiği, beşinin ise gözaltı merkezinden kaçtığı, sonra ormanda yakalandığı belirtildi.

SİYASİ BASKILAR VE BAĞIMSIZ GAZETECİLER

Kaçışların ve özellikle Türklerin kaçışlarının nedenleri ise tartışılıyor. ProAsyl isimli kuruluş, “Türkiye’de siyası baskıların artması nedeniyle, çeşitli etnik azınlık mensupları, LGBTQ’lar, bağımsız gazeteciler sığınma için kaçıyor“ yorumunu yaptı.

UMUTLARI KALMADI, KAÇIYORLAR

Frankfurter Rundschau Gazetesi ise geniş haber analizinde, “Türk halkının yüzde 90’ı ülkesinde 4 milyona dayanan Suriyeli, Afgan, İranlı ve diğer kaçak göçmenleri istemiyor. Erdoğan’ın son seçim zaferinden sonra pek çok kişi umudunu kaybetti. Devam eden ekonomik kriz, özellikle genç Türkleri ülke dışına sürüklüyor. 2021’de Türkiye’de yapılan bir ankette her dört kişiden üçü, ülkeyi terk edeceğini söylüyordu“ diye yazdı.

Benzer yorumlar, ana akım Alman medyası ile Avusturya medyasında da yer alıyor. Avrupa Birliği ise, 2024’te yürürlüğe girmesi planlanan yeni İltica Yasası ile ekonomik ilticanın önüne geçmek için çözüm arıyor.

Alman polisi sınırda kontrolü kaybetti! Kaçak göçmen sayısında yüzde 170 artış