“AVM’lerin açılması yaşam hakkını ortadan kaldırmaya yönelik girişim sayılır”

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 1:49 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2020 Çarşamba 1:49 pm

11 Mayıs 2020 tarihinden itibaren alışveriş merkezleri (AVM) yeniden açılırken Sendikamızın da aralarında olduğu çok sayıda kuruluş ve bilim insanı bu kararın yanlış ve erken olduğunu vurguladı.

Tez-Koop-İş Sendikası, AVM’lerin yeniden açılmasının gündeme gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığına 4 Mayıs 2020 tarihinde yazı ileterek AVM’lerin kapalı kalması ve burada çalışanların iş ve gelir güvencesinin korunması gerektiğini vurguladı.

AVM’lerin açılması salgın gerçeğinin yarattığı olağanüstü riskleri dikkate almamaktadır. Salgın normal bir seyirde ilerlemezken AVM’lerin açılması “normalleşme” adına atılmış bir adım olmayacaktır. Çünkü salgın kontrol altına alınana kadar tedbirli davranılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi önlemlerde en ufak bir gevşeme, duraksama ya da ihmal tabloyu tersine döndürebilecektir. AVM’ler için alınacak hiçbir önlem yeterli değildir. En önemli önlem AVM’lerin açılmamasıdır. Önceliğimiz insan yaşamı olmalıdır.

Zorunlu çalışmanın yapıldığı işyerlerinde önlemlerin ve kişisel koruyucuların yetersizliğine, yemekhanelerde ve personel servislerinde fiziki mesafenin mümkün olmadığına ilişkin pek çok olumsuzluk varken, bugün, zorunlu mal ve hizmet üretiminin yapılmadığı AVM’lerin açılması doğru olmayacaktır. Salgın kontrol altına alınmadan, her gün binlerce insanın geldiği yüzlerce işçinin aynı alanda yan yana çalıştığı AVM’ler, salgının yayılımı açısından ciddi risk alanlarıdır. AVM’lerin açılmasının toplum sağlığı için oluşturacağı risk ve tehlikeler kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Salgın kontrol altına alınmadan AVM’ler açılmamalı ve burada çalışan yüzbinlerce işçinin iş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır. Burada çalışan işçilerin ücret ve ücrete başlı sosyal hakları ile yürürlükteki tüm kazanımları devlet tarafından güvence altına alınmalıdır.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu: “Depolardan gelen tedarik mallar AVM’ye arka kapılardan giriyor. Diyelim ki depoda malı yükleyen kişide virüs var. AVM’ye gelen ürüne de bulaştı. AVM’ye girişte ürün kontrol edilmiyor ki sadece insanların ateşine bakılıyor. Böylece ürün ile birlikte virüs de AVM içine girmiş olacak. Herkese bulaşacak. Asıl felaket bu. Bilim Kurulu, mallarla birlikte virüs de taşınıyor mu, taşınmıyor mu? Bunun yanıtını verebiliyor mu? Bu sorunun yanıtı verilemiyorsa AVM’lerin açılmasına nasıl izin veriliyor? Felaket olur. AVM’ler açılmamalı. Ancak oradaki çalışan arkadaşlarımızın bütün ücret ve sosyal hakları verilmeli.”
Tez-Koop-İş Sendikası’na bağlı işçiler sosyal medya üzerinden “AVM’lere gitmiyoruz” kampanyası başlattı. İşçiler, “Sahillerde dahi yürüyüş yapma yasağının olduğu bir yerde, kapalı alanlarda çalışanların ve halkın sağlığını nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Ayakkabı, kişisel bakım, giyim, kozmetik hiçbirisi acil ihtiyaç değil. Bu AVM’leri neden açıyoruz?” soruları ile tepkilerini dile getirdi.