Avatar cinayetleri cezasız mı kalacak?

Yayın tarihi: 13 Nisan 2022 Çarşamba 10:40 am - Güncelleme: 13 Nisan 2022 Çarşamba 10:40 am

“Metaverse” adı verilen sanal gerçeklik platformlarında, kullanıcıların avatarlarının “öldürülmesinin” cezai yaptırımı olup olmadığı konusu hukukçular arsında tartışma yarattı.

İngiliz “Sun” gazetesine üç uzmandan ikisi, Metaverse’de cinayet, tecavüz veya saldırı gibi şiddet içeren suçların, “tehdit, taciz veya takip” gibi suçlamalarla bağlantılı sayılabileceğini ifade etti.

New York’taki Elisabeth Haub Hukuk Fakültesi’nde siber güvenlik ve siber suç dersleri veren John Bandler yaptığı açıklamada, avatarları ceza hukuku yoluyla korumanın “işe yaramayacağını” ifade ederken “Bu mantıklı olmaz ve insanları korumak için yeterince zorluğumuz var.” diye devam etti.

Reed Smith hukuk firmasının avukatı Greg Pryor’un açıklamasına göre de “Çevrimiçi trolleme, sanal zorbalık vb. her zaman oluyor. Ancak birinin ırkına, dinine veya cinsiyetine göre taciz ederseniz, potansiyel olarak kovuşturmaya uğrayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Roberts Hukuk Grubundan Patrick Roberts de Metaverse’deki olumsuz davranışların sonuçlarının söz konusu kullanıcının avatarının devre dışı bırakılması veya kısıtlanması gibi bir tür sanal ceza olabileceğinin altını çizdi.

METAVERSE NEDİR?

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet’in varsayımsal bir yinelemesidir.

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg de metaverse kavramını “sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet” olarak tanımlıyor.

‘METAVERSE’DE HER ŞEYİ YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

Dijital evrende oluşturulan 3 boyutlu avatarlarla çalışmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, kripto paralarla alışveriş yapmak gibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olması bekleniyor.

Salgın döneminde tüm dünyanın eve kapanması, evden çalışması ve iletişiminin çoğunu evden yürütmesi de kısmen metaverse evreninin deneyimlenmesini sağladı.

Öncelikle dünya çapında bir ağ oluşturma ve milyonlarca kullanıcıyı eş zamanlı kaldırabilecek bilgi işlem yeteneğinin oluşturulması gerekiyor. Mevcut teknoloji şuan bu yükü kaldırmanın uzağında. Ancak teknolojide, metaverse için temel atılmaya başlandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a Metaverse göndermesi