Audi Çin’deki tacını kaptırmak istemiyor

Yayın tarihi: 7 Haziran 2019 Cuma 8:19 am - Güncelleme: 7 Haziran 2019 Cuma 8:19 am

Audi , geçtiğimiz yıl yaptığı 663.049 lüks otomobil satışı ile Çin’de en çok satan premium otomobil markası olmayı başardı. Kendisi gibi Alman olan diğer rakipleri BMW ve Mercedes-Benz ise 639.953 ve 652.996 gibi Audi’ye oldukça yakın yıllık satış rakamlarıyla 2018’i kapadılar. Yani geçtiğimiz yıl Alman premium üçlüsünün Çin’deki sıkı rekabeti yakın bir takip mesafesi ile sonlandı.

Bununla birlikte içinde bulunduğumuz 2019’da bir önceki yıldan pek de farklı olmayacak gibi görünüyor. Dünyanın en bir yanındaki tüm otomobil üreticilerinin büyük bir iştahla baktığı dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de rekabet gittikçe kızışıyor. Elektrikliler ile birlikte pazarın en çok rağbet gören premium modelleri içinse durum çok daha heyecanlı. Dünyanın en büyük premium otomobil üreticilerinin başında gelen Audi , BMW ve Mercedes-Benz uzun yıllar önce bu segmenti tekeline aldı. Şimdilerde ise kendi aralarında girdikleri bu it dalaşında yaptıkları tehlikeli manevralarla gerilimi gittikçe tırmandırıyorlar.

Audi, geçtiğimiz yıl Çin’in en iyi premium otomobil markası unvanını zor da olsa ele geçirdi; ancak bu yıl dünyanın en karlı otomobil pazarında elinde tuttuğu bu inisiyatifi kaybetme riskine sahip. Eldeki mevcut veriler talihsiz bir şekilde Audi’nin yılın ilk dört ayında Çin’de sadece 205.696 otomobil sattığını gösteriyor. Rakipleri içinse veriler bir hayli umut verici. Veriler Bavyeralı Alman otomobil üreticisi BMW‘nin yılın ilk dört ayında %13’lük bir artışla 218.330 otomobil satışı gerçekleştirdiğini çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Stuttgart merkezli Mercedes-Benz’in ise BMW’ye nispeten %2,2’lik küçük bir artışa rağmen sattığı 232.050 otomobille şimdilik zirvede olduğu görülüyor.

Audi

Geçtiğimiz yılın zirvesindeki isim Audi; bütün bir yılın 3’te 1’lik önemli bir dönemini yansıtan tüm bu karamsar tabloya rağmen Çin’deki bu zorlu ortamda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çin’deki yerel basında çıkan haberlere göre; Audi’nin üst kuruluşu Volkswagen Group’un Şanghay’da bulunan ortağı Çinli otomotiv şirketi SAIC Motor ile Audi için ortak üretim planlıyor. Haberlerin devamına göre ise bu üretim tamamen Q4 e-tron konseptine dayanan tam elektrikli bir kompakt crossover SUV için başlayacak. Şanghay’ın banliyö bölgelerinden biri olan Antig’de inşa kurulacak yeni bir EV tesisi Volkswagen ve alt markaları Audi ve Skoda için MEB platformunda yılda 300.000 araç üretecek. Kasım ayında başlayacak üretimle fabrikadaki üretim hattından çıkan ilk model ise geçtiğimiz Mart ayında Cenevre’de tanıtılan Audi Q4 e-tron olacak.

Audi A8 yeni nesilde Mercedes-Maybach S 650’ye meydan okuyacak!

Son olarak; Volkswagen Group’un bu yeni EV üretim tesisini kurmaktaki amacı ise Audi’nin Çin’de BMW ve Mercedes-Benz ile giriştiği premium mücadelesinde markası üzerindeki yoğun satış baskısını ve güç dengesi olmayan ikiye karşı bir rekabetini önlemek olarak tahmin ediliyor.